Публикация

Празник под знака на лекарските протести


В деня на професионалния си празник лекари от цялата страна изразиха чрез различни прояви символичен протест под наслов: „Ден на здравето, ден на протест”.

Лекарите настояха да получават заработените си пари навреме, НЗОК да се денационализира, както и да се премахнат делегираните бюджети в болничната помощ.

В редица градове бяха преустановени плановите приеми и операции в болниците, някои медици излязоха пред лечебните заведения с плакати и сини лентички на реверите. На места протестът беше подкрепен от фелдшери и служители на Спешната помощ.

На стачката пред хирургическия блок на болницата в Русе лекарите се събраха с гербери в ръка. Работещите в болницата в Каварна пък почистваха  един час двора. Лекари в Горна Оряховица решиха да спукат 100 бели балона.

Във Видин лекари и сестри от болница „Света Петка” стачкуваха два часа.  Причина за недоволството - неразплатени от касата дейности за над 40 хил. лв., което е намалило заплатите на персонала. Заради забавените плащания и лекарите от болницата в Харманли излязоха на протестно шествие по централните улици на града.

„Не сме получили заплатите си за февруари”, каза д-р Милко Стаматов, началник на хирургичното отделение.

В Карнобат протестът премина под знака на искането да се запази болницата в града, която обслужва общините Карнобат и Сунгурларе.

За навременно изплащане на парите, отмяна на делегираните бюджети и актуализация на бюджета на НЗОК до размера на този от 2009 г. настояха в декларация лекарите и служителите от МБАЛ „Свети Панталеймон” в Пловдив.

Без да спират работа, медиците призоваха управляващите да вземат мерки и да проведат реформа, без да се ощетяват пациентите и работещите в системата.

Символичен протест се проведе и в останалите здравни заведения в областния град.


„Парите в държавата са похарчени по безобразен начин и забавянията в изплащанията ще продължат дотогава, докато държавата не си събере натрупаните от 20 години демокрация вересии”, каза премиерът Бойко Борисов, който посети кюстендилската болница.

„Лекарите в Кюстендил работят, а това че на места някои ги подтикват да протестират и искат да ни извиват ръцете в момента, е факт”, допълни министър-председателят.

Коментари