Публикация

Кои са предвестниците, че сме в риск от диабет, и как да си помогнем навреме

При изследване на диабет не е достатъчно само измерването на кръвна захар, тъй като диабетът е мултисистемно заболяване.


 

Предиабетът се характеризира с  нарушен глюкозен толеранс  (непостоянни повишения на кръвната захар). Типични за него са и повишените нива на холестерол и триглицериди, високото кръвно налягане, затлъстяването.

Инсулиновата резистентност е патологично състояние, в основата на което е лошото усвояване на инсулина от клетките. Най-често това е преддиабетно състояние при диабет 2-ри тип, което провокира изтощаването на задстомашната жлеза. Ако е в слаба форма, може лесно да се овладее и да не се стигне до диабет. Признаците за инсулинова резистентност са: променлив, обикновено засилен апетит,  двупосочни промени в нивата на кръвната захар, напълняване.

Причини за диабет

Като чести причини за възникването и за постоянното нарастване на честотата на захарната болест се считат следните фактори: генетична обусловеност, неправилно хранене, тежък или продължителен стрес, застоял начин на живот, общи хормонални нарушения, автоимунни процеси, отрови, намален защитен (антиоксидантен) капацитет на тялото.

Диабет тип 1 се счита за автоимунно заболяване. Имат влияние генетични фактори, както и  определени вируси (паротит и рубеола). Напоследък важна роля се приписва и на наличието на свободните радикали, които са свързани с начина на живот – тютюнопушене, замърсен въздух, стрес, неправилно хранене, липса на движение.

Диабет тип  2. Причините за заболяването също могат да имат генетична обусловеност, но повече се дължат на други фактори: възрастта (рискът се покачва след 45 г.), обездвижването, употребата на алкохол и затлъстяването, увеличаващо риска около 10 пъти. Прекомерното количество мазнини нарушава действието на рецепторите, които „познават“ инсулина и приемат глюкозата. Макар и кръвта да е наситена с глюкоза, клетката изпитва енергиен дефицит. Това води до хранителен глад, особено към бързи въглехидрати. Приемът им увеличава бързо нивата на глюкоза в кръвта, но поради инсулиновата резистентност на клетката, те отново не се усвояват, и част от тях се превръщат в мазнини, влючително триглицериди, които още повече затрудняват чувствителността на клетките. Паралелно, кръвта е пренаситена с глюкоза, която не се усвоява и това стимулира производството на инсулин, който да я вкара в клетката. Това продължително стимулиране на панкреаса амортизира бета-клетките, произвеждащи инсулин, което довежда до „диабет тип 2“. В случай, че производството на инсулин съвсем намалее, настъпва диабет 1.

Захарният диабет нерядко има и психосоматична причина. При силен или хроничен стрес се увеличава продуцирането на така наречените контраинсуларни хормони, каквито са  адреналинът и кортизолът. Те повишават кръвната глюкоза. Честото излагане на стресови фактори може да причини както инсулинова резистентност, така и да намали способността на организма да произвежда адекватни количества инсулин.

Как се диагностицира диабет

През 2011 година СЗО публикува последните си диагностични критерии:

  • Плазмена глюкоза на гладно≥7,0 ммол/л;
  • Плазмена глюкоза на втори час при орален глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) ≥ 11,1 ммол/л;
  • Гликираният хемоглобин (HbA 1c)  трябва да е под 7%. Той дава средностатистическа картина на глюкозата в кръвта през последните 3-4 месеца.
  • Скрининг за микроалбуминурия се препоръчва ежегодно при всички пациенти с диабет тип 2. Измерва се отношението албумин: креатинин в сутрешна урина за индикиране на ранни бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.
  • Измерването на концентрацията на инсулин или C-пептид се налага по-рядко при диагностирането на захарен диабет тип 2, но служи за разграничаването му от диабет тип 1.
  • Високите нива на кръвна захар понякога могат да се дължат на други болестни състояния, като: стрес, инфаркт на сърцето, инсулт, синдром на Къшинг, повишена секреция на растежен хормон, прием на някои лекарства – като кортикостероиди.

При изследване на диабет не е достатъчно само измерването на кръвна захар, тъй като диабетът е мултисистемно заболяване. При пациентите с диабет тип 2 е препоръчително всяка година да се прави липиден профил, изследвания за сърцето и кръвоносните съдове, периферните нерви, очите, бъбреците и черния дроб.

Последните научни факти сочат, че с добра профилактика и комплексно навременно лечение прогнозата може да бъде чувствително подобрена! Затова във ваша подкрепа създадохме ДИАБЕФОР ГЛЮКО и ДИАБЕФОР ПРОТЕКТ.

Диабефор Глюко   допринася за поддържането на нормална концентрация на глюкоза в кръвта и за нормалния метаболизъм. Съдържа патентован екстракт Silbinol от билката Птерокарпус и Хром от обогатени дрожди.  Той подпомага нормалните нива на холестерола и триглицеридите. Благоприятства поддържането на нормално тегло и чувствителността на клетките към инсулина. ДиабеФор Глюко е напълно натурален. Не съдържа изкуствени и животински продукти, оцветители и консерванти. Заради липсата на странични ефекти, може да се приема продължително време.

Диабефор Протект действа благоприятно при усложнения, свързани с нарушени нива на глюкозата в кръвта. Формулата му представлява комплекс от 6 състваки. Гроздовото семеподпомага нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система. Екстрактът от Центела благоприятства дейността на периферната нервна система и малките кръвоносни съдове. Леспедезата поддържа бъбреците и тяхната дейност. Натуралният витамин Едопринася за защита на клетките от оксидативен стрес, а хромът за поддържането на нормална концентрация на глюкоза в кръвта. Цинкът подпомага нормалното зрение, състоянието на кожата и  функцията на имунната система.    

И двата продукта може да намерите в аптеките и без рецепта.

Коментари

DiabeFor Gluco
29 май 2017 15:53

Здравейте, Валентина! За усложнения от диабет препоръчваме ДиабеФор Протект. Той е специално разработен на баз растителни екстракти и микроелементи да предпазва органите при усложнения от диабет. Повече информация можете да намерите на http://botanic.cc/products/диабефор-протект/.

А полезно ли е да се приема, след като вече има възникнали усложнения от диабет?

DiabeFor Gluco
29 май 2017 11:53

Здравейте, Костадинка! Благодарим Ви за вниманието и за въпроса! Правени са сравнителни проучвания с действието на патентования екстракт Silbinol в Диабефор Глюко и това на метформина. Резултатите сочат сходни ефекти. Въпросът се състои в това, че организмът привиква и се приспособява към определени промени. Клиничните данни сочат, че можете постепенно да намаляте дозата на метформина, но това може да стане в рамките на няколко месеца, следейки показателите си.

Здравейте! От две години съм с инсулинова резистентност, но нормални нива на кръвна захар. Приемам високи дневни дози метформин. В тази връзка въпросът ми е следния: При прием на Диабефор Глюко може ли да се намали дневната доза метформин? И ако да, може ли това да се случи веднага или е необходимо първо известно време да се приема Диабефор Глюко и след това да се коригира дозата метформин? Благодаря Ви!