Публикация

От печата: Пенсионерите ще доплащат изработката на зъбните протези

От печата: Пенсионерите ще доплащат изработката на зъбните протези

Законът предвижда да се покрива само дейността на денталните лекари, не и трудът на зъботехниците


От печата: Пенсионерите ще доплащат изработката на зъбните протезиИзработката на плаковите зъбни протези, които здравното министерство обяви преди седмица, че ще станат безплатни за възрастни хора над 65 г., всъщност ще се доплаща, пише в новия си брой в. „24 часа“.

Законът за здравното осигуряване предвижда да се покрива само дейността на зъболекарите. Затова трудът на зъботехниците ще се доплаща от пенсионерите. Това обяви здравният министър Илко Семерджиев при отчета си, цитиран от изданието.

Законът за здравното осигуряване предвижда в своя чл.45 единствено покриване на денталната част, а не на зъботехническата. Ето защо, без никакво доплащане ще бъде услугата при денталния лекар. Но стойността на самата протеза следва да бъде покрита и това ще бъде т.нар. доплащане, поради невъзможност това да се осигури по законов път.

Ако следващият екип на министерството, който ще има зад гърба си парламент, реши да промени това, може спокойно да направи така, че да помогне на хората в напреднала възраст при изработването на плакови протези при зъботехническите лаборатории“, казва още министърът.

Всекидневникът пояснява, че най-напред новата услуга ще бъде включена в пакета услуги за възрастните над 75 години, които от 1 юли ще могат да се възползват от нея. За хората от 70 до 75 г. и от 65 до 70 г. това ще се случи поетапно съответно от 1 януари и 1 юли 2018 г.
Средствата за покриване на денталната дейност са от резерва в бюджета на здравната каса. Заделената сума е 20 млн. лв.

Д-р Семерджиев допълва, че анексът към Националния рамков договор за денталните дейности през 2017 г., регламентиращ новата услуга, е почти готов и предстои да бъде подписан, а наредбата към него да бъде обнародвана в „Държавен вестник“ на 3 май.

Коментари