Публикация

Бургазлийка с хепатит С: В аптеки „Фаркол“ веднага ми доставиха лекарствата, които са над 30 000 лв.

Преди това други две аптеки в Бургас й отказват


Ива е на 36 години, когато разбира, че е болна от хепатит С. Научава го съвсем случайно, след като се включва в акция по кръводаряване. Въпреки стряскащата диагноза, бургазлийката решава твърдо да се бори. Още повече, че за нелечимото доскоро заболяване, вече се използват ново поколение медикаменти, които спасяват човешки животи. Новите терапии се прилагат и у нас – чрез НЗОК. Пациентите е необходимо само да си ги вземат от аптеката.

Това, обаче, се оказва, не толкова лесно. Такъв е проблемът, с който се сблъсква Ива. Терапията й включва комбинация от две лекарства, които се приемат в продължение на 3 месеца. Първите два месеца Ива ги получава редовно от аптека в Бургас. „Отидох и за третия прием, но за моя изненада ме върнаха с обяснението, че лекарствата липсвали в складовете. Пробвах в друга аптека. Там поне бяха откровени да ми кажат, че лекарствата са налични в складовете, но от аптеката не могат да си позволят да ги поръчат, тъй като са много скъпи“, обяснява патовата ситуация Ива.

Медикаментите наистина са скъпи – струват над 30 000 лева месечно. Цената на целия курс на лечение в продължение на 3 месеца се утроява, но стойността на лечението 100% се поема от НЗОК. Затова и Ива недоумява защо аптеките отказват изпълнение на този тип рецепти.

Споделя с близки, които я насочват към аптеки „Фаркол“. Така младата жена се озовава в един от обектите й в Бургас – аптека „Демокрация“ в познатия като блок „Народен юмрук“. „Разговарях с управителката, която бе много отзивчива и веднага поръча двата медикамента. Взех ги на следващия ден и продължих приема, за да довърша лечението си“, разказва бургазлийката.

„Проблемът с изпълнението на рецепти за скъпоструващи медикаменти е вследствие на сложното развитие на аптечния бизнес у нас. Голяма част от аптеките нямат финансовата възможност да закупят тези медикаменти, дори и на отложено плащане. Другият момент е, че за изпълнение на въпросната рецепта на аптеката се полагат 2 лева с ДДС“, обясняват от аптеки „Фаркол“. От ръководството са на мнение, че казусът с изпълнение на подобни рецепти би следвало да бъде допълнително преразгледан, така че повече аптеки да могат да си го позволят. Като отговорни към здравето на хората, аптеки „Фаркол“ винаги са се стремяли да бъдат съпричастни в лечението на своите пациенти.

 

* името на пациентката е сменено по нейно желание

Коментари

Петър Краев
28 апр 2017 11:45

2 лева печели аптеката у нас, ама като ги реекспортира печели стотици само от една хумира например