Публикация

Пари има, но не и лекар за разделянето на сиамските близнаци от Сливен

Пари има, но не и лекар за разделянето на сиамските близнаци от Сливен

Според интердисциплинарна междуболнична комисия то е „анатомично невъзможно, функционално непълноценно и технически неосъществимо“


Пари има, но не и лекар за разделянето на сиамските близнаци от Сливен
снимка: bTV

Няма лекар, който да извърши операцията на сиамските близнаци от Сливен. Финансирането не е проблем.

Това каза Пенка Георгиева от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца пред bTV.

През август миналата година в Сливен 14-годишната Мария Петрова роди сиамски близнаци. Баща на бебетата е неин втори братовчед. Бременността е проследявана, но заради остарялата техника лекарите не видели аномалията. В момента близнаците са в дом „Майка и дете“ в Бургас, а близките им ги посещават всяка седмица. Едното от децата няма мозъчна дейност и е в кома от раждането.

Пред камерите на телевизията бабата Мария Желязкова заяви, че искат да се намери лекар, който да раздели децата, тъй като едното от тях е жизнено, смее се, разпознава близките си. Ако фондът за лечение не финансира операцията, роднините са готови да продадат и къщите си.

Пенка Георгиева поясни, че случаят с близнаците е обсъждан във фонда на 23 ноември и на 29 март. По думите й за първото разглеждане е била сформирана интердисциплинарна междуболнична комисия от 15 лекари, сред които 7 национални консултанти – елита на здравеопазването. 

Заключението на лекарите било, че едното дете е „самостоятелно нежизнеспособно, като наличните анатомични съотношения между близнаците правят разделянето им анатомично невъзможно, функционално непълноценно и технически неосъществимо“. 

Нашите лекари казват, че случаят е много тежък и близнаците не могат да бъдат разделени, нямат опит и не знаят къде това може да се направи в чужбина. Като Обществен съвет сме съгласни да финансираме операция, не е проблемът във финансирането, а че няма кой да извърши тази операция“, каза още Пенка Георгиева.

Д-р Стоян Ставру, преподавател по биоправо в НБУ и в СУ „Св. Климент Охридски“, коментира, че казусът е сложен и от юридическа гледна точка. Фактът, че са извадени два акта за раждане, две ЕГН-та, две имена, означава, че българската правна система третира тези две човешки същества като два отделни правни субекта. Операцията ще има последици, които засягат и двамата пациенти, а те имат противоречиви интереси – оказва се, че евентуалният шанс за живот на едното дете е животът на другото. От юридическа гледна точка първият въпрос, който трябва да се реши, е колко пациенти имаме, коментира д-р Ставру.

Децата са с обща кръвоносна система и разделянето носи риск за живота и на двете, добави Пенка Георгиева. 

Според нея в случая медицината е безсилна, а семейството има нужда от психологическа помощ и подкрепа.

Коментари