Публикация

Физиотерапия за облекчаване на болките в гърба

Пациентите, страдащи от различни болки в гърба, често търсят решение чрез физикалната терапия. Целите на физиотерапията са да се намали болката в гърба, да се увеличи функционалността и да се обучи пациента на програма за поддържане, за да се предотвратят бъдещи проблеми с гърба.


Честите форми на физиотерапията включват:

    Пасивна физиотерапия, която включва неща, които се правят за пациента, като например прилагане на топло, студено, масаж, ултразвук и електро лечение.
    Активна физиотерапия, която се фокусира върху специфични упражнения и стречинг.

Тази статия се фокусира върху активната физиотерапия и физическото упражнение като средство за подпомагане на възстановяването от проблеми с гърба и за предотвратяване или свеждане до минимум на бъдещи възпаления на болки в долната част на гърба.

Стабилността на лумбалния гръбнак (долната част на гръбначния стълб) до голяма степен зависи от поддържащата коремна  и кръстна мускулатура на гърба. Просто казано, костният гръбнак и дисковете са заобиколени от мускули, а колкото по-силни са тези специфични мускули, толкова по-малко напрежение се поставя върху дисковете и ставите на гръбначния стълб. Пациентите трябва да развият здрав "корсет" на мускулите около гръбнака им.
Съществува значителна част от медицинската литература, подкрепяща специфични физически терапии за лечение на болки в долната част на гърба. Докато повечето епизоди на болка в долната част на гърба са самоограничаващи се и ще се подобрят сами, активното упражнение играе важна роля за намаляване на болката на пациента и подобряване на последващата му функция при пациенти с ниска болка в гърба. Продължаващата тренировъчна програма също намалява вероятността и тежестта на бъдещи случаи на болка в гърба.


Физикална терапия преди и след гръбначна хирургия

Съществуват значителни доказателства, които подкрепят ползите от физиотерапията и упражненията както преди, така и след операцията на гърба. Силата и стабилността, които осигурява физиотерапията, могат значително да съкратят времето за възстановяване на пациента след операцията. Физикалната терапия и физическото упражнение се считат за важна част от лечението на повечето пациенти с болка в гърба, включително тези, които са подложени на нехирургично и хирургично лечение. Това е така, защото пациентите с  болка в гърба най-вероятно ще се възстановят, когато пациентът е в оптимално физическо състояние. Освен ако няма контраиндикация за физиотерапия или пациентът се нуждае от спешна хирургична намеса, на повечето пациенти се препоръчва да се подложат на  физиотерапия, преди да пристъпят към операция.

За много пациенти с ниска болка в гърба обикновено е препоръчително да се консултирате първо с лекар, който може да диагностицира състоянието на пациента и да изключи всякакви сериозни противопоказания за физиотерапия. Много пациенти смятат, че е много полезно да бъдат наблюдавани от физиотерапевт, за да се осигури проследяване и да се избегнат проблеми. След като завърши началната фаза на терапията, пациентите, които продължават да следват тренировъчна програма, често са най-успешните при лечението на болката в долната част на гърба.

Специфични упражнения за болки в гърба


Повечето програми за физиотерапия, предназначени да лекуват болки в гърба и някои коренчеви болки, включват комбинация от следните видове упражнения:

Стречинг/Разтягане. Правилното разтягане на мускулите, заедно с активното упражнение, ще спомогне за поддържането на нормален диапазон на движение и облекчаване на мускулите, които често страдат от атрофия и неразположения (свиване и отслабване на мускулите поради липса на употреба) или спазъм. За много пациенти е най-добре да следват стречинг програма, която е индивидуално разработена за тях от физиотерапевт или лекуващият лекар. Като общо правило пациентите с ниска болка в гърба трябва да се съсредоточат върху разтягане на мускулите на долната част на гърба, коремните мускули, бедрата и краката.

Динамични упражнения за стабилизиране. Тези упражнения включват използването на различни упражнения и могат да включват използването на топки за упражнения, балансиращи уреди или специфични стабилизиращи упражнения. Точката на динамично стабилизиращо упражнение е да укрепва вторичните мускули на гръбначния стълб и да подпомага поддържането на гръбначния стълб през различни диапазони на движение.
Основни упражнения за укрепване. Това са специфични упражнения за укрепване на коремните мускули и ниските гръбначни мускули (erector spinae) за осигуряване на гореспоменатия "мускулен корсет" около гръбначния стълб. Тези упражнения обикновено включват:

  -  Специфично укрепване на корема, като коремни преси, упражняване на коремни машини и повдигане на краката.
   - Ниски гръбначни упражнения (хиперекстензия), които могат да се извършват на машини или  лежейки на земята по корем, бавно да се повдигат гърдите от земята. Това упражнение използва мускулите на долната част на гърба, за да "пречупва" гръбначния стълб.
   - "Добро утро" също е упражнение за укрепване на мускулите на гърба. Това упражнение изисква пациентът да стои изправен с изпънати крака на ширина на раменете, с балансиран лост през раменете. След това пациентът бавно се навежда напред, докато лицето застане успоредно на пода и след това се повдига обратно.

Някои центрове за физиотерапия  могат да осигурят водна физиотерапия. Водата поддържа тялото и минимизира ефекта от гравитацията, което улеснява пациентите да започнат програма за упражнения. Водната терапия може да бъде много полезна при пациенти в напреднала възраст и пациенти с увреждания, които може да нямат силата да направят част от упражненията извън водния басейн.

Друг аспект на програмата за физиотерапия може да включва лумбална тракция. Извършва се на специално изработена за тази цел маса, като пациентът е легнал и се оказва изтегляне с определена тежест. Целта на тракцията е да освободи дисковото пространство и мускулите в лумбалния гръбнак. Счита се, че това разтоварване осигурява период през който  мускулите почиват и не притискат дисковото пространство.
Когато упражненията не дават резултат

Доста често пациентите се връщат при лекаря, заявявайки, че спират лечението, защото ги боли гърба или просто не получават адекватно облекчаване на болката в замяна за усилията си. Въпреки че това по никакъв начин не е изчерпателен списък, тук има няколко причини физиотерапията и рехабилитацията да не могат да облекчат болката в гърба:

  -  Предписаната програма не включва активни упражнения. Това се случва, когато програмата за физиотерапия на пациента включва много малко трениране на мускулите и се фокусира повече върху използването на горещи пакети, студени пакети и електротерапия. Докато горещите / студените пакети и дълбокият масаж на тъканите често могат да осигурят незабавно облекчаване на болката, те се използват най-добре заедно с активното упражнение, а не заместването му.
   - Пациентите правят упражненията неправилно. Пациентите може да не са добре запознати с начина, по който трябва да се изпълняват техните упражнения, за да се постигнат желаните ползи. Ако случаят е такъв, тогава пациентът може да се възползва от по-задълбочено обяснение на упражнението от специалист по гръбначния стълб и/или надзор и напътствие от квалифициран физиотерапевт, който може да коригира възможните грешки при упражняване на упражненията.

  -  Пациентите не се придържат към предписаната тренировъчна програма. Физикалната терапия няма вероятност да облекчи болката, ако пациентите не извършват всички препоръчвани упражнения или не отделят достатъчно време за програмата си. Продължителното упражняване извън определеното време за лечение може допълнително да укрепи гърба и да помогне за поддържането на по-добра поза и предотвратяване на повтарящи се болки.

 -  Пациентите не се справят с упражненията в дългосрочен план. Най-добре е пациентите да продължат с предписаните физикотерапевтични упражнения и/или самостоятелно насочена тренировъчна програма след първоначалния курс на физиотерапия. Обикновено се препоръчва пациентът да поддържа основните упражнения за ядро ​​и динамично стабилизиране и може бавно да премине към по-широка програма от упражнения, включваща натоварване  с ниска аеробна тренировка и специфични упражнения за вдигане на тежести, които няма да навредят на гръбначния стълб.
Някои пациенти с ниска болка в гърба са успешно лекувани с физиотерапия, но след това се връщат една или две години по-късно със същият проблем в гърба. Най-често пациентът укрепва коремните мускули и ниските гръбначни мускули по време на физиотерапията и впоследствие отнема стреса от кръста. След физикалната терапия пациентът не зпълнява тренировъчната програма за коремна и гръбна мускулатура у дома, което води до бавна загуба на годност при тренираните мускули и  евентуални проблеми с гърба. По тази причина се препоръчва, след като пациентът бъде лекуван успешно с физиотерапия, той да изпълянва програма за поддържане чрез физически упражнения у дома, за да спомогне за поддържането на силата и мускулната маса, развита във физиотерапията.

Коментари

Много подледователно и добре описан проблема!