Публикация

Причината за диспепсията трябва да се открие

Какво означава диспепсията – болест или симптом. Кога това състояние трябва да ни отведе при специалист? Какви изследвания се предприемат? На тези въпроси отговаря д-р Алма Генова, гастроентеролог в МБАЛ „Люлин”, София


Диспепсията е симптом на редица заболявания на гастроинтестиналния тракт и може да се изразява с:

  • киселини;
  • гадене;
  • повръщане;
  • оригване.

Другият симптом е т.нар. горнодиспептичен синдром и той е характерен за стомашните заболявания - гастрити, гастроезофагеална рефлуксна болест, язвена болест. Споменах какви са оплакванията, към тях се добавят още:

  • парене зад гръдната кост;
  • стомашен дискомфорт;
  • тежест след нахранване.

Горнодиспептичният синдром може да се дължи също така и на хеликобактер пилори инфекция. Тя е много разпространена в България - всеки трети човек има тази инфекция. Затова е необходимо скринингово изследване. При наличието на изброените симптоми е задължително да се прави тест за хеликобактер пилори.

Хеликобактер пилори е бактерия, която се поселява в стомаха и причинява тези диспептични оплаквания

Понякога наличието ѝ е безсимптомно и затова контактните с даден болен, който е положителен за тази бактерия, също трябва да се изследват и да се лекуват. Хеликобактер пилори бе открита през 2005 година от австралийски учени, които получиха Нобелова награда - те се самозаразиха и се излекуваха с определена комбинация от лекарства, в които се включват и антибиотици, и химиотерапевтици.

Тази бактерия причинява язва, гастрит, гастроезофагеална рефлуксна болест

и - ако не се лекува - онкозаболявания на стомаха. Откритието вече позволява на гастроентеролозите да работят целенасочено и по терапевтичен алгоритъм, който е утвърден от гастроентерологичната асоциация и се прилага еднакво в цяла Европа.

Когато проблемът е в червата, говорим за долнодиспептичен синдром - подуване, „разпъване” на корема, газове, болки, или като цяло - усещане за чревен дискомфорт. Той е част от много заболявания на червата - синдром на раздразненото черво (много често срещан, особено при жените), колит - катарален, спастичен, - може да е причина за язвен колит и т.н. Освен това долнодиспептичният синдром може да се срещне и при възпалителни заболявания на червата като улцерозен колит, при болестта на Крон, но най-често се наблюдава синдромът на раздразненото черво, катаралният колит.
Възможно е да не са налице всички изброени симптоми. Примерно да има само чувство за подуване на корема и газове или пък само газове.

Ако пък е само горнодиспептичен синдром – оплакванията може да са тежест, парене или само парене зад гръдната кост, или само оригване, или пък болка в горната част на корема... Гастроентерологът ще прецени и ще реши, какво да се предприеме. Прави се изследване на дебелото черво и гастроскопия, за да се изясни състоянието.

В рамките на седмица може да се допусне, че дискомфортът е примерно заради някаква лоша храна или неразположение. Но ако след този срок оплакванията не преминат, трябва да се потърси специалист гастроентеролог.

При газове е добър билковият препарат Комфортекс, също така и спазмолитик, за да се регулират спазмите в стомашно-чревния тракт, средство срещу киселините. Но специалистът трябва да прецени, кой точно препарат да се препоръча на дадения пациент - в зависимост от придружаващите заболявания. Защото примерно при глаукома не е подходящо да се приемат  определени видове спазмолитици. Нарушенията в сърдечния ритъм също трябва да се имат предвид и да се подходи индивидуално.

Комфортекс се предписва широко в нашата практика, защото е подходящ не само при диспептични оплаквания, но се прилага и преди ехографско или друго образно изследване, при което газовете може да затруднят видимостта. Той е ензимен препарат, може да се взима много дълго време без привикване, без странични действия, заедно с други лекарства. Пациентите се повлияват добре – и то не само при раздразнено черво, колит и други подобни състояния, но и при дискомфорт, предизвикан от преяждане.

Препаратът се намира и под формата на таблетки (лозенги), тя е много удобна за прием, особено при пътуване. 

" }-->

Коментари