Публикация

Спукано тъпанче – 3 възможни причини

Спукано тъпанче – 3 възможни причини

Проблемът е особено болезнен и трябва да бъде третиран като спешно състояние


Ухото е важен орган в човешкото тяло, който отговаря както за слуха, така и за равновесието. Как можем да разберем, когато имаме сериозен проблем с него, например – спукано тъпанче?

Може да има спукано тъпанче, ако от ухото ви изтича течност, кръв или гной, или се появи внезапна загуба на слуха след травма на главата.

„Това е сравнително рядко състояние, което изисква незабавна консултация с УНГ специалист. Ако подозирате, че имате спукано тъпанче, не слагайте в ухото никакви капки и веднага отидете на лекар“, съветва д-р Ана Хол, общопрактикуващ лекар в Кейп Таун, пред изданието Health24. 

Проблемът е особено болезнен и трябва да бъде третиран като спешно състояние

Има три причини за спукването на тъпанчето:

1.Инфекция

Ушната инфекция е често срещана причина за спуканото тъпанче. В този случай се събира течност зад тъпанчето, налягането се увеличава и води до пръсване на тъпанчевата мембрана. Много често това се случва при децата.

Много е вероятно болката и дискомфортът от възпалението на ухото да принудят пациента да потърси лекарска помощ, преди да се стигне до пукване на тъпанчето, смятат специалистите. Добре е пациентът да се подложи на аудиотест, тъй като понякога перфорацията на тъпанчето е толкова малка, че лекарят може да не я забележи по време на отоскопичния преглед. Тестовете за налягане в средното ухо и тоналната аудиометрия ще покажат, ако има наличие на перфорация и свързаната с нея степен на загуба на слуха, обяснява аудиоложката Хайди Тейлър. 

2. Промени в налягането

Промяна в налягането на въздуха също може да причини спукване на тъпанчето. Обикновено това се получава, когато налягането извън ухото се различава драстично от това вътре в самото ухо. Човек е подложен на големи промени в налягането при гмуркане под вода, шокови вълни, полет със самолет и каране на кола на висока надморска височина. 

3. Травма

Тъпанчето може да се пробие при различни травми – например удар в ухото, всякакви спортни травми, падане върху ухото или нараняване при катастрофа. Всяка травма на ухото или главата на практика може да причини пробив на тъпанчето, обясняват УНГ специалисти. 

Проблемът е особено болезнен и трябва да бъде третиран като спешно състояние

Внимавайте, когато бъркате в ухото си с каквото и да е – например нокът, химикалка, малки слушалки – те също могат да причинят травма.
Твърде силните шумове – по-високи от 85 децибела, като изстрел или експлозия, също могат да причинят спукване на тъпанчето, но това не се среща толкова често.  

Симптоми

Симптомите при спукано тъпанче са болка, която бързо отминава,  загуба на слух, шум в ушите, световъртеж, гадене или повръщане, както и изтичане на течност от ухото. Ако имате някои от тези оплаквания, трябва незабавно да потърсите консултация със специалист. Започването на лечение възможно най-бързо ще ви помогне да запазите слуха си. 

Личният ви лекар първо ще направи отоскопски преглед на ухото, като го прегледа с малко фенерче.  Много перфорации се виждат ясно. Някои обаче са толкова малки, че остават незабелязани от лекаря. УНГ специалистът от своя страна ще направи отоскопски преглед, както е тест за налягането в средното ухо. Специалист аудиолог може на направи всички тези тестове, както и различни тестове за слуха, за да установи в каква степен е увреден. 

Лечение

Някои от перфорациите на тъпанчето, които са миниатюрни, се възстановяват сами с течение на времето, обяснява Хайди Тейлър. Някои обаче имат нужда от затваряне с помощта на хирургическа процедура, известна като тимпанопластика. 

Много често от спукано тъпанче страдат децата, затова  родителите трябва внимателно да следят симптомите им, като настояват пред лекарите да им бъдат прегледани и ушите при всяка форма на респираторна инфекция. Обикновено праговете при децата са доста по-високи и ушните инфекции често остават незабелязани, обяснява Хайди Тейлър.

Коментари