Публикация

РИОКОЗ - Варна препоръчва мерки срещу бактерията легионела


Не се знае каква част от регистрираните белодробни инфекции са причинени от легионела. България не разполага с добра диагностика, а изследването за установяване на причинителя се прави само в няколко лаборатории в страната.

Това каза д-р Светла Станева, епидемиолог в РИОКОЗ-Варна, в коментар на появила се информация, че смъртоносната бактерия се често среща по Черноморието поради липсата на филтриращи системи в хотелите и по плажовете.

„Разчитаме на европейската система за регистрация на легионелозата. Ако хората, почивали у нас, се приберат болни в страните си и се диагностицират, на нас ни се подават данни за тези случаи”, посочи д-р Станева.

След това здравните служби проверяват местата, където туристите са отсядали. Именно по този метод през миналата година са регистрирани двама чужденци, които са били на почивка във Варненския регион.

По препоръка на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве болниците с белодробни отделения във Варна са си купили тестове, установяващи легионела.
Освен това все повече са туроператорите, които настояват хотелите, с които работят, да имат система за контрол на риска.

За размножаването на бактерията са необходими определени условия - температура, застой на водата, стари амортизирани системи за водоснабдяване. Болестта не е непозната на лекарите, но не е популярна сред обществото. Вероятно защото случаите на заболели българи са малко.

 

Коментари