Публикация

Каква е разликата между тендинит, тендиноза и тендинопатия?

Хората често объркват термините тендинит, тендиноза и тендинопатия. Тези термини, заедно с паратендинит, руптура на сухожилията и частично разкъсване на сухожилията, описват различни състояния на сухожилията, включително възпаление, дегенерация и нараняване.

Сухожилията са влакнести тъкани, които свързват мускулите с костите и има стотици сухожилия по цялото тяло. Някои сухожилия са по-податливи на проблеми, отколкото други. Например, много хора са разтягали ахилесовото сухожилие в един или друг момент. Освен това, едно сухожилие може да има повече от един проблем в даден момент. Например, човек, който има тендинит може да има и тендиноза.

По-долу са описани термините, използвани за описание на общите състояния на сухожилията.

Тендинит

Веднъж използвани за описание на почти всяка болка по сухожилията, медицинските специалисти сега използват само термина тендинит, за да опишат възпаление на сухожилията (наставката "итис" показва възпаление). Пациентите могат да получат локализирана болка, подуване, затопляне и зачервяване. Препоръчваните лечения за намаляване на възпалението могат да включват покой на засегнатата става и прием на нестероидни противовъзпалителни средства. Пациентите с тендинит обикновено се възстановяват в рамките на няколко седмици. Тендинитът е по-рядко срещан от тендинозата. Хроничният тендинит може да доведе до тендиноза.


Тендиноза

Експертите правят разграничение между тендинит и тендиноза, което е невъзпалителната дегенерация на сухожилие. Тази дегенерация може да включва промени в структурата или състава на сухожилието. Тези промени често са резултат от повтарящи се микротравматизми или от неуспех на тъканта да се лекува след разкъсване на сухожилията.

Основни разлики между тендинит и тендиноза:

    За разлика от тендинита, който често може да бъде успешно лекуван в рамките на няколко седмици, тендинозата може да отнеме няколко месеца за лечение.

Някои практикуващи използват терминът тендиноза и тендинопатия като взаимозаменяеми.


Паратендинит

Някои сухожилия в тялото, като ахилесовото сухожилие, имат заобикаляща тънка обвивка от тъкан. Когато тази тъкан се възпали, се нарича паратендинит. Това състояние не може да бъде окончателно диагностицирано без биопсия и следователно не е често диагностицирано. Освен това, някои практикуващи не вярват, че паратендинитът е отделна диагноза изобщо. Тъй като лечението за паратендинит и тендинит включва намаляване на възпалението, може да не е от съществено значение да се отдиференцират.


Пълни и частични разкъсвания на сухожилията

Когато сухожилието се разкъсва, то се нарича разкъсване. Ако сухожилието е разкъсано на две парчета, то се нарича пълно разкъсване и ако част от сухожилието все още остава непокътната, се нарича частично разкъсване.

Някои лекари правят разграничение между остри и хронични разкъсвания на сухожилията.

    Острото разкъсване на сухожилията е еднократно събитие, което може да доведе до непосредствена болка и понижена функция на засегнатата става и може да бъде последвано от подуване или натъртване. Острото разкъсване обикновено се разпознава и се лекува в рамките на седмица от нараняването.
    Хроничните разкъсвания на сухожилия могат да се дължат на:
       - Частично разкъсване, което бавно се влошава за продължителен период.
       - Остро разкъсване, което продължава да е нелекувано в продължение на няколко седмици.

Тендинопатия

Наставката "патия" произлиза от гръцки език и показва заболяване или разстройство. Следователно, тендинопатията буквално означава заболяване на сухожилие. Тендинопатията обикновено се използва за описание на всеки проблем, включващ сухожилие.

Докато повечето експерти определят тендинопатията като чадър, за да опишат всички състояния на сухожилията, други могат да я използват, за да опишат състояние на хронично възпалено сухожилие.
За да се избегне объркване, пациентите, които са диагностицирани с тендинопатия, трябва да попитат лекарите си как определят термина.

Коментари