Публикация

Десетки пациенти с атопичен дерматит прегледани безплатно във ВМА

Десетки пациенти с атопичен дерматит прегледани безплатно във ВМА

Профилактика


80 души се възползваха от безплатните профилактични прегледи на атопичен дерматит във Военномедицинска академия.

В рамките на една седмица специалисти от Клиника по дерматология и венерология консултираха пациенти в рамките на кампанията, организирана с подкрепата на училище за атопичен дерматит Atopyschool.com на Bioderma.

Атопичният дерматит е хронично заболяване на кожата, което се характеризира със суха кожа, дразнене и възпаление. 

Ако не се контролира води до трайни увреждания на епидермиса. Обикновено за пръв път се проявява между втория и шестия месец след раждането и продължава до към 5-годишна възраст. Ако не бъдат взети навременни мерки обаче, атопичният дерматит може да предизвика сериозни кожни възпаления и здравословни усложнения.

Как да разпознаете атопичния дерматит?

Тъй като атопичният дерматит започва като обикновен обрив, трудно можете веднага да прецените дали имате повод за притеснение. Ако обаче забележите, че кожата около обрива е суха и зачервена, че има жълтеникави корички или гнойни образувания, или пък бели снежинки по кожата, то незабавно трябва да се консултирате с педиатър.

При бебетата най-често обривите се появяват първо по лицето, около лактите и по коленете – места, които детето лесно може да почесва. А именно търкането и дращенето на кожата за облекчаване на сърбежа, предизвиква повечето вторични усложнения на атопичния дерматит. 

Заболяването може да се разпространи по цялото тяло. Понякога то може да засегне само ръцете, което обяснява защо около 70 % от страдащите от атопичен дерматит деца развиват екзема на ръцете в по-късен етап от живота си. Обриви могат да се появят и зад ушите, по краката и по скалпа. Но тъй като това са симптомите и на себореята (нарушена мастна обмяна), потърсете експертно мнение, за да предприемете съответното лечение.

Фактори, отключващи развитието на атопичен дерматит.

Макар конкретният причинител на атопичен дерматит да не е известен, има няколко фактора в околната среда и начина на живот, които често отключват появата на заболяването. Това са домашната прах, полените, бактериалните инфекции, сухия климат, перилни препарати, определени тексилни материи, стресът и дори някои храни (яйца, мляко, фъстъци, соя, риба и пшеница).

Коментари