Публикация

От печата: НЗОК пак ще пренебрегне здравната карта и ще работи с всички болници 

От печата: НЗОК пак ще пренебрегне здравната карта и ще работи с всички болници 

Така беше и през миналата година


НЗОК пак ще пренебрегне здравната карта и ще работи с всички болници 

И тази година здравната каса няма да се възползва от възможността да отказва договори на болници въпреки съществуването на задължителната здравна карта, която позволява да не се финансират лечебни заведения в райони, където има пренасищане по определени специалности. Договори ще се сключват както през миналата година, информира в новия си брой в. „Сега“, позовавайки се на информация от касата.

Изданието припомня, че от 2016 г. в сила е задължителната здравна карта, с която НЗОК трябва да се съобразява. Според картата потребностите на населението у нас са за 35 855 легла за активно лечение. Касата ще сключи договори за точно толкова легла. В райони, където има повече от нужните легла, например София и Пловдив, касата може да откаже договор дори на цяла болница или отделение. 

През миналата година обаче тя реши да продължи на финансира всички болници и те получиха договори за по-малко легла, т.е. орязването беше разпределено върху всички клиники. Това обаче нямаше връзка с лимитите, които лечебните заведения получават, т.е. дори и договорът на дадена болница да е за по-малко легла, парите, които ще получи от НЗОК, ще са същите. 

В резултат, въпреки че уж се финансират по-малко легла, заплащаната дейност е същата, както преди здравната карта и през 2016 г. бе регистриран дефицит в бюджета за болнично лечение“, пояснява всекидневникът.

Той уточнява, че по същия принцип за финансиране ще се работи и тази година. Лимитите на болниците вече били определени на исторически принцип - колкото е плащано през 2016 г., - макар че договорите за тази година още не били факт.

4 нови диализни центъра, една болница за продължително лечение и рехабилитация и една за сърдечносъдови и неврологични заболявания се очаква да финансира НЗОК тази година. През миналата година здравното министерство е издало и 43 разрешения за нови дейности в съществуващи лечебни заведения, става ясно още от публикацията.

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари