Публикация

Бюрократични неуредици бавят лечението на болно дете

Бюрократични неуредици бавят лечението на болно дете

Държавата одобрила документите на 8-годишното момиченце още през февруари, но операцията не се насрочва


снимка: Би Ти Ви

Трети месец 8-годишно момиченце чака животоспасяваща операция на гръбнака, информира bTV.

Фондът за лечение на деца е одобрил документите на Самуела още през февруари, но операция не се насрочва.

Тя е родена с тежко заболяване – спина бифида, при което прешлените в лумбалната област не са затворени. Страда и от сколиоза. Досега на детето са направени 4 операции. Единственият шанс за живот е нова интервенция за поставяне на магнитни импланти, които ще изправят гръбнака й.

Самите импланти струват около 94 000 лева. Екип в България може да извърши операцията, но изненадващо се оказва проблем фактът, че той работи в частната болница „Токуда”.

Правилникът на фонда изисква за медицинските изделия, за които плаща, да е проведена обществена поръчка. Последните промени в Закона за обществените поръчки изключват от обхвата на закона частните лечебни заведения. Освен това имплантът, който трябва да се постави на детето, е уникален и се произвежда само от една компания.

Родителите на детето призовават към малко повече човечност в действията на ръководството на фонда и молят да се направи изключение, каквото вече е правено. Интервенцията може да осигури нормален живот на Самуела.

Операцията е необходима за живота на детето, защото изкривяването на гръбнака е голямо, 100 градуса, може и повече, защото са минали вече 3-4 месеца”, обяснява бащата Емануил Куриан.

От болницата коментират, че към момента са оперирани над 100 деца със сколиоза и се надяват държавата да намери решение на административния казус.

Който иска да работи с фонда, трябва да спазва закона, обяви пред телевизията директорът на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева. От думите й стана ясно, че се търси вариант и за лечение в чужбина.

Родителите на Самуела недоумяват защо, при положение, че операцията може да бъде извършена в България – ще стане по-бързо и на тях ще им е по-спокойно. Интервенцията в чужбина ще е двойно по-скъпа и пак ще е без обществена поръчка, коментира бащата на детето.
Междувременно състоянието на Самуела се влошава.

Новият правилник на Фонда за лечение на деца, който не предвиди промените в Закона за обществените поръчки, е бомба със закъснител, която 8-годишната Самуела и още няколко деца настъпиха, твърди Мария Шаркова, адвокат в сферата на медицинското право.

По думите й лечебното заведение („Токуда“) не е длъжно да провежда обществена поръчка. „Това е едно уникално по рода си медицинско изделие – може да се пристъпи към директно договаряне или договаряне без обявление, коментира адвокат Мария Шаркова.

Още по темата – вижте тук.

Коментари