Публикация

Акне – симптоми, лечение, превенция

Акне – симптоми, лечение, превенция

Възпалителното заболяване на кожата обикновено засяга тийнейджъри или младежи, но може да бъде проблем за човек на всяка възраст


Какво е акне?

Акнето е възпалително заболяване на кожата, което обикновено засяга тийнейджъри или младежи, но може да бъде проблем за човек на всяка възраст.  Води до образуването на петна и циреи по кожата на лицето, челото, врата, гърба и гърдите. Често настъпва при склонна към омазняване кожа и е резултат от повишена секреция на мастните жлези.

Заболяването се развива, когато мазнини и мъртви кожни клетки задръстят порите на кожата. Пъпките са различни – от такива с черни или бели връхчета, които са безболезнени, до циреи, които са възпалени, пълни с гной и много болезнени.

85% от хората във възрастта между 12 и 24 години развиват някаква форма и степен на акне. При 12% от жените и 3% от мъжете прояви на болестта могат да се наблюдават и до 44-годишна възраст, обяснява д-р Емил Бърдаров, специалист по кожни и венерически болести.

Симптоми и форми на акне

Най-често специалистите използват тристепенна скала за формите на акне:

 • Лека форма: наличие на комедони - разширени космени фоликули, изпълнени с мастен секрет, както и малко на брой пъпки и гнойни пъпки.
 • Среднотежко акне: наличие на комедони, възпалени пъпки и гнойни пъпки в значително количество.
 • Нодулокистично акне: наличие на комедони, възпалени увреждания на тъканта и големи възли с диаметър над 5 mm, често са налице и белези.

Причини за възникването му

 • Хормонални промени

Най-често причините за възникване на акне са промени в хормоналните нива по време на пубертета, когато кожата става по-мазна. Тогава мастните жлези изпускат секрет, известен като себум. Той е плътен и може да блокира космените фоликули – порите в кожата, през които растат космите. Тези фоликули от своя страна могат да се инфектират с бактерии и така да се развие акне. Хората, които имат по-мазна кожа, са по-податливи на болестта.

 • Наследственост

Акнето е наследствено заболяване и се предава от един член на фамилията на друг.

 • Ендокринни заболявания и бременност

Сред тях са вродена хиперплазия на надбъбречните жлези и поликистозни яйчници, при които се наблюдава повишено образуване на андрогени, обясняват специалистите от Дерматологична клиника София.

Моментно влошаване може да се наблюдава дори под влияние на хормоналните промени, които настъпват в хода на нормално протичаща бременност.

 • Козметични средства и лекарства

Неподходящи козметични средства за лице, тяло и коса могат да доведат до образуване на комедони и възпалителни промени, характерни за акне.

Увреждания от акне могат да се развият и като страничен ефект от редица медикаменти: анаболни стероиди, кортикостероиди, изониазид, фенобарбитал, витамини от група В, йодни и бромни съединения.

 • Излагане на слънце и солариуми

Прекомерното излагане на слънце и посещенията на солариуми могат да влошат акнето. Слънчевите лъчи  удебеляват  кожата,  пъпките отдолу не се виждат толкова, но се задържат, и наесен, когато започне по-активна ексфолиация на кожата, акнето набъбва повече, обяснява д-р Мариела Хитова, управител на Центъра по кожно-венерически болести в София.

Лечение

Лечението на акне е строго индивидуално, изисква комбиниране на медикаменти и често пъти продължава месеци и дори години. При леките форми е възможна само локална терапия, докато тежките форми изискват задължително системно лечение – прием на медикаменти, който се комбинира и с локални средства. В някои случаи при пациентките се налага и хормонална терапия, която включва контрацептиви с антиандрогени, приемани за период, не по-малък от шест месеца.

Често от решаващо значение за подобрение на състоянието на кожата е достатъчно дългото прилагане и редовността на терапията. Лечението може да продължи и дълго след изчезване на основните прояви на заболяването.

Хирургично лечение

Хирургичното лечение намира значително място в комбинираното лечение на тежкото акне. На такова лечение подлежат както кожни увреждания със силно изразено възпаление, изискващо отваряне и дрениране на гнойната секреция, така и такива, при които възпалението е с хроничен ход и липсва тенденция за изчезване. В тези случаи се пристъпва към цялостно хирургично отстраняване на кистата, обясняват от Дерматологична клиника София.

Корекция на белези

 • Сред съпътстващите методи за лечение на акне  е химическият пилинг с гликолова или трихлороцетна киселина, които се прилагат както за лечение във възпалителните фази на заболяването, така и за намаляване на белезите от преминало акне.
 • Фототерапията при акне с различен спектър от светлинни лъчи намалява възпалението на кожата и е част от комбинираната терапия при акне.
 • Лазертерапията е една от съвременните техники за намаляване на степента на възпалението при пациенти с акне. Тя не може да бъде използвана като основно средство за лечение, но има важно място в овладяването на възпалителните пристъпи на болестта.

Съвети

При начален стадий на акне грижите, които може да положи човек, съвпадат с грижите за мазна кожа с разширени пори и комедони, обясняват специалистите от Център по фитокозметика Top Beauty.

 • Добре е кожата да се измива един – два пъти дневно с мек сапун, който почиства, без да я дехидратира и изсушава.
 • Почиствайте кожата със скраб или пилинг-маска с микрогранули 1- 2 пъти седмично. За целта преди това порите трябва да се отворят, което се постига с парна баня или локално прилагане на 3% -кислородна вода.
 • За редуциране на мастната секреция се използват антисеборейни препарати, разтворители на кожна мазнина. Такива са 1-2% салицилов спирт и различни готови лосиони, съдържащи гликолови или алфахидрокси киселини. Може да се използват също така антибактериални препарати – гелове , кремове , лосиони, микстури и др.
 • Препоръчва се и ежемесечно почистване на кожата от козметолог след овладяване на възпалителния процес.

Други източници: News Medical, WebMD

Коментари