Публикация

Д-р Атанас Кацаров: Необходимо е строго профилиране на лекарите, лекуващи ходилото и глезена

Д-р Атанас Кацаров: Необходимо е строго профилиране на лекарите, лекуващи ходилото и глезена

Пациентите често неглижират проблемите в областта на ходилото и глезена


Д-р Атанас Кацаров е председател на Българското дружество по хирургия на ходилото и глезена, създадено през 2015 г. На 21-23 април 2017 г. във Велинград се проведе първата научна конференция на дружеството. Темата на форума беше „Заболявания и травми в областта на ходилото и глезена“.

Д-р Кацаров, как се появи идеята да бъде създадено Българското дружество по хирургия на ходилото и глезена?

Идеята се появи преди няколко години, когато заедно с д-р Райчо Кехайов и д-р Димитър Райков поговорихме приятелски върху нещо, което от много време ни вълнуваше. Ходилото и глезена са зона от анатомията на човека и от нашата работа като ортопеди, която не е толкова добре развита в България, като съвременно лечение. Навсякъде по света тя е обособена – включително като отделна специалност зад океана или като отделна профилна специалност в Европа. Колегите работят изключително върху ходило и глезен, като дори разделят нещата в тази зона на ортопедия и на травматология. Една тясна специализация дава възможност за по-добри резултати впоследствие, по-добро проследяване на пациентите и по-добро развитие на лекарите. Затова и защото всеки от нас има пациенти със страдание в тази зона, решихме да създадем дружеството.

Предприехме първите стъпки по регистрация по съдебен път. След това преминахме през един период на събиране на документи и кандидатстване в Европейското дружество. Представихме и цялата документация пред Българската ортопедо-травматологична асоциация (БОТА), която е официален орган на всички ортопеди в страната. Състоя се гласуване по време на конгреса на БОТА и на нашето дружеството бе дадено мандат да участва в европейското.

Кои са най-големите предизвикателства пред дружеството?

Това е да популяризираме идеята, свързана с неговото създаване – строго профилиране на колеги, които работят в тази зона, обучението им и обучението на пациенти. Зоната на ходилото и глезена е общо взето една енигма и за лекарите, и за пациентите.

Пациентите свързват тази зона с носене на удобни или неудобни обувки и има едно постоянно неглижиране на проблемите на техните крака. Като лекари много често чуваме как говорят за hallux valgus (кокалчето на палеца): „А бе кокалче! Какво да го оперирам? Знаете на каква възраст съм вече. Няма смисъл“. Същевременно идват с вече износени коленни и тазобедрени стави, като от 20 или 30 години имат кокалче на палеца (hallux valgus), проблеми в ходилата, спадане на напречния и надлъжния свод, изкривяване на ставата под глезена. Най-важна е основата, на която стъпва тялото. Когато тя е нестабилна, нагоре по цялата кинетична верига започва напрежение. Това е и причината те да стъпват неправилно и години наред техните коленни и тазобедрени стави, в това число и гръбнакът, да са се износвали.

Какви трудност или проблем виждате, които трябва да бъдат разрешени от научна и организационна гледна точка?

Голяма част от колегите свързват конференциите с екскурзия. Това не трябва да е така. Работим много и в посока дискусиите да станат изключително приятелски. В България, не само в нашите среди, но и навсякъде, хората започнаха да стават доста сръдливи. Аз не бих допуснал такъв вид дискусия, ако зависи от мен. Напротив. Когато дискусията е приятелска, тя влияе изключително позитивно върху младите колеги, отпуска и предразполага. Не е редно например един току що започнал да специализира студент, да слуша как по-възрастните му колеги се карат. Непрофесионално е.

Първата национална конференция на Българското дружество по хирургия на ходилото и глезена, която се проведе на 21-23 април във Велинград, беше с богата програма. В нея взеха участие много чуждестранни специалисти. Кои бяха най-важните акценти?

Докладите на колегите бяха на доста високо ниво, включително образователно и обучително. Една част от лекциите бяха предварително съгласувани с интересна тематика, като глезенната нестабилност, например. Докладите бяха поднесени изключително добре, с последваща градивна дискусия. Акцентите, освен глезенната нестабилност, бяха заместване на хрущялни дефекти в областта на глезенната става, коригиращи остеотомии при артрозна болест на глезена и други наболели проблеми, които интересуват ортопедите. Беше доста интересно за младите, които чуха съвсем друг вид дискусия.

Благодарни сме на всички, които присъстваха на конференцията, както и на нашите спонсори, и на екипите, които участваха в организацията. Надяваме се следващия път тя да бъде още по-мащабна, като целта ни е провеждането на този форум да стане традиция. Имаме идеята всеки път да измисляме по нещо интересно и ако на първата конференция тематиката беше малко по-обща, то следващия път темата ще бъде конкретна.

Коментари