Публикация

Д-р Семерджиев: Ще ме запомнят с отмяната на пръстовия идентификатор

Д-р Семерджиев: Ще ме запомнят с отмяната на пръстовия идентификатор

Наследих немалко скандали и тежки кризи, подчерта служебният здравен министър


Наследих немалко и то не само скандали, но и тежки кризи“.
Това каза д-р Илко Семерджиев, служебен министър на здравеопазването, пред БНТ.

На първо място той посочи кризата в нормативния сектор, от която е успял да излезе. Спестени били две наказателни производства, които са щели да се стоварят върху България. Д-р Семерджиев обясни, че ще оставят законодателни предложения на следващия екип, за да влезе с летящ старт и да имат възможността да поправят неща, които чакат.

Според министъра управлението му ще бъде запомнено, по думите му, с прекратяването на експеримента с пръстовите отпечатъци, което е дало възможност за сключването на националните рамкови договори за 2017 г. с Българския лекарски съюз и с Българския зъболекарски съюз. Приета е и наредба, с която се отваря възможността да се анексира договорът за денталните дейности и да се създадат текстове, които да позволят на възрастните хора да имат плаково протезиране.

Като друго свое постижение той посочи туширането на кризата с ваксините. 5- и 6-валентните ваксини вече са със сключени договори, започват доставки. За 4-валентната ваксина не се е явил никой. Осигурени са допълнителни 20 милиона, за да бъде намерен доставчик.

Овладяна е кризата с урана във водата на Хасково, както и тази с морбили в Пловдив. Направено е всичко необходимо. Подписан е договор с министъра на околната среда за проект за 10 милиона лева. Така щяла да бъде осигурена нова техника за контрол, да се усили капацитетът на Националния център по радиология и радиационна защита.

Оплакванията за това, че липсват медикаменти по аптеките, са намалели със 70%, подчерта д-р Семерджиев. Той допълни, че са направени съвместни проверки с НАП, Изпълнителна агенция „Медицински одит“, Националната здравноосигурителна каса, Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата и са успели да намалят липсите. 

За трите месеца са направени проекти и програми за над 70 милиона лева, които са вече осигурени. Възстановени са програмите за борба със СПИН и туберкулоза. 

Получени са 12 милиона по „Добро управление“, което надгражда електронната здравна карта. 7 милиона са получени за укрепване на Спешната помощ. 

Коментари