Публикация

Хирурзи трансплантират заразени с хепатит С бъбреци, след това лекуват вируса

Хирурзи трансплантират заразени с хепатит С бъбреци, след това лекуват вируса

Учени проведоха дързък експеримент, целящ увеличаване на количеството на донорските органи.


Става дума за трансплантиране на бъбреци с хепатит С върху здрави пациенти, след което се прилага лечение с ново лекарство, което унищожава вируса.

Рискът за пациентите се оказва оправдан. Всички 20 души, получили заразени бъбреци, са победили инфекцията благодарение на проведеното лечение след трансплантацията. 

Стратегията проработва без проблеми в две отделни пилотни проучвания в Университета в Пенсилвания и в Университета "Джон Хопкинс", стана ясно по време на научен конгрес в Чикаго, съобщава Science alert. Предварителните резултати от тестовете са публикувани в списание New England Journal of Medicine.

Въпреки рискът пациентите със заразени органи никога да не се излекуват от хепатит С, успехът на тестовете дава нова надежда за стотиците хиляди хора, чакащи за трансплантиране на донорски органи по целия свят. Данните за САЩ сочат, че над 100 000 души чакат само за трансплантация на бъбрек.

По време на тестовете коварният вирус е бил унищожен във всички трансплантирани бъбреци - 10 от Университета в Пенсилвания и 10 от "Джон Хопкинс", след прилагане на 12-седмичен курс с лекарството Zepatier. То е било дарено от производителя Mеrck. Стойността му е 55 000 долара за един курс на лечение.

"Наистина съм въодушевен от тези резултати. Мисията ми в живота е да помогна на хората да получат повече органи, защото има огромен недостиг", коментира специалистът по трансплантации на бъбреци Питър Рийз (Peter P. Reese) от Университета в Пенсилвания, който провежда експеримента със специалиста по трансплантации на черен дроб Дейвид Голдбърг (David S. Goldberg).

"Започнахме този експеримент с надеждата, че, ако е успешен, можем да отворим изцяло ново поле за донорски органи, и ефективно да трансплантираме стотици, ако не и хиляди, повече пациенти, които чакат за животоспасяващи органи", коментира Голдбърг. "Исторически, бъбреци с хепатит С често са били захвърляни, определяни като увредени или с "прекалено голям риск". Пилотните ни данни показват способност за лечение на вируса след трасплантирането върху пациенти", допълва Голдбърг.

Миналата година заедно с екипа си той поставя на диализа 38 пациенти с бъбреци, чакащи за донорски орган от най-малко година и половина. След като биват информирани за процедурата и нейните рискове 14 от тях дават съгласие да участват, но само 10 са избрани за получаване на заразени бъбреци. Един от тях е Ирма Хендрикс (Irma Hendricks), която е била на диализа шест месеца и е трябвало да чака поне пет години преди да получи бъбрек.

Ирма Хендрикс; снимка личен архив, Philadelphia Inquirer

"Ходих до болницата три пъти на седмица за диализа. Това ми причиняваше непрекъснато главоболие и изтощение. Казах си - "Какво имам да губя" По-добре да се боря с хепатит С, отколкото с диализата", спомня си тя пред изданието Philadelphia Inquirer

Също както останалите пациенти в експеримента, Хендрикс се заразява с вируса когато получава органа - но всички в групата успяват да победят болестта благодарение на 12-седмичното лечение.

"Чувствам се толкова добре, колкото може би преди десет години. Имам много енергия. Спя по-добре и очакванията ми за живота са определено подобрени", споделя друг пациент - Киран Шелат (Kiran Shelat).

Киран Шелат; снимка личен архив, Philadelphia Inquirer

В подобен, но проведен отделно, експеримент с 10 пациенти в Университета "Джон Хопкинс", лечението също успешно е унищожило вируса при всички пациенти. 

Резултатите са предварителни за момента, обявени по време на American Transplant Congress в Чикаго, провел се през уикенда. Но учените са оптимисти - ако по-големи проучвания потвърдят, че техниката е безопасна, това означава стотици заразени с хепатит С бъбреци да бъдат потенциално използвани за трансплантиране в бъдеще.

Учените също така искат да разширят проучванията. Екипът от Университета в Пенсилвания в момента включва нови десет пациента и планира да проведе нови клинични тестове в бъдеще, като трансплантира сърце, черен и бял дроб от хора с вируса.

Препятствие при този вид лечение може да се окаже високата цена на лекарствата за борба с хепатит С. Използваното лекарство струва 55 000 долара. А друго подобно лекарство - Harvoni, струва 94 000 долара.

 

Източник: Nauka.offnews

Коментари