Публикация

Доц. Велчев: Инвазивната кардиология трябва да се прилага и при съдова спешност

Ако се подобри финансирането може да се направи така, че всички големи болници да могат да осигуряват 24-часов достъп до съдова помощ


доц. Васил ВелчевИнвазивната кардиология не само може да спасява живота на хората с остър инфаркт, но и да се прилага при съдови спешни състояния, при които са засегнати зони, като главата, червата и др. Това беше основната теза в презентациите на доц. Васил Велчев от УМБАЛ „Св. Анна“, изнесени по време на провелия се на 28-29 април в София Балкански курс по ендоваскуларна терапия.

Доц. Велчев отбеляза пред CredoWeb, че в момента в България има непосрещнати нужди в лечението на хората, които има спешни съдови състояния. Според него това се дължи основно на липсата на достатъчно финансов ресурс и кадри. Той каза, че има добра мрежа от катетеризационни центрове, която посреща нуждите на пациентите с инфаркти. Доц. Велчев обаче коментира, че е необходимо те да се занимават и със съдови проблеми. Той заяви, че при липса на достатъчно средства страната ни трябва да се справи с наличните ресурси. По думите му ако се подобри финансирането може да се направи така, че всички големи болници да могат да осигуряват 24-часов достъп до съдова помощ.

„Знам, че тезата ми е противоречива. Далеч съм от идеята, че всички са съгласни с нея. С това финансиране и при този модел на здравеопазване всичко става въпрос на индивидуално усилие, а трудно се плува против течението. За съжаление подобен тип проблеми има във всички страни, но в повечето европейски държави е малко или много решен“, добави доц. Велчев.   

Коментари