Публикация

Доц. Василев: Ранното ендоваскуларно лечение при белодробен тромбоемболизъм гарантира по-добра преживяемост

Смъртността при субмасивните форми на белодробна емболия е над 50%


доц. Добрин ВасилевКомбинацията между ендоваскуларно лечение и приложението на фибринолитици при белодробен тромбоемболизъм гарантира по-добро възстановяване на пациентите, отколкото ако се прилага само медикаментозно лечение. Това изтъкна доц. Добрин Василев от УМБАЛ „Александровска“ в своя лекция, изнесена по време на състоялия се на 28 и 29 април в София Балкански курс за ендоваскуларна терапия.

Доц. Василев напомни, че белодробният тромбоемоболизъм е много сериозен проблем, защото засяга пациенти с различна патология. Той даде за пример хората с инсулт, пациентите със сърдечна недостатъчност и оперираните. „Смъртността при субмасивните форми на белодробна емболия е изключително висока - над 50%“, отбеляза специалистът.

Според доц. Василев предимството на включването на ендоваскуларното лечение към медикаментозната терапия с фибринолитици, че то може да се прилага в много по-широк времеви прозорец след началото на ембиоличния инцидент. „Направено в началния период то гарантира по-висока преживяемост и по-добро възстановяване на хората в последващия период. По-малка е и честота на развиване на белодробна хипертония в последствие. Това подобрява качеството и продължителността на живота на пациентите“, каза той.

Доц. Василев отбеляза, че основното предизвикателство пред лекарите в тази област е ранното диагностициране на белодробния тромбоемоболизъм. По думите му, важно е пациентите да попаднат в център, където ендоваскуларното лечение е осъществимо. „Трябва да се мисли за тази патология, защото тя остава малко в страни от гледна точка на лекарите“, добави той. 

Коментари