Публикация

Безплатни прегледи на щитовиднaта жлеза в София, Варна и Благоевград

Необходимо е предварително записване


Безплатни прегледи на щитовидна жлеза в София, Варна и БлагоевградБезплатни ехографски прегледи на щитовидната жлеза ще се проведат в София, Варна и Благоевград. Те са част от Националната информационна кампания, целяща предпазване от заболяванията на този орган. 

Организатори са Националната пациентска организация и ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза).

Инициативата се провежда за седма поредна година у нас, а поводът за нея е Международната тиреоидна седмица. Лице на кампанията е актрисата Аня Пенчева, която от дълги години е със заболяване на щитовидната жлеза.

В случай, че никога не сте си правили преглед на щитовидната жлеза, особено ако имате роднина с тиреоидно заболяване, или сте в някоя от групите с повишен риск (планирате да имате дете, ако сте вече бременна или наскоро родила, ако имате проблеми със зачеването, или сте в напреднала възраст и/или имате оплаквания), е добре да се консултирате със специалист.

Може да си запишете час за преглед на сайта rec.econet.bg.

Хипотиреоидизмът е най-честото нарушение на функциите на щитовидната жлеза, при което тя произвежда по-малко количество хормони. Заболяването засяга пет пъти повече жени, отколкото мъже, като и в определени периоди от живота жените могат да бъдат по-уязвими. 

Жените в менопауза, които имат симптоми като умора, депресия и нарушения на съня, могат да страдат от недиагностициран хипотиреоидизъм, макар тези прояви да са типични за климакса. Данните сочат, че около 5% от жените развиват заболяването по време на бременността, а 7% от младите майки получават хипотиреоидизъм през първата година след раждането. 

В същото време хипотиреоидизмът по време на бременност е много сериозно състояние и може да стане причина за спонтанен аборт, забавяне на растежа на плода в утробата, преждевременно раждане и повишено кръвно налягане на майката. Може да засегне умственото и физическото развитие на детето в утробата, както и неговите социални и когнитивни умения на по-късен етап от живота.

От хипотиреоидизъм страдат милиони хора по света, но някои не подозират за това, тъй като симптомите му често настъпват постепенно и са неспецифични или наподобяват тези при други заболявания. Проявите на заболяването са различни при отделните хора, но обикновено са свързани с едновременно наличие на някои от следните симптоми: депресия, умора или сънливост, повишена чувствителност към студ, болки в мускулите и ставите, наддаване на тегло, запек, смущения в менструалния цикъл, проблеми със забременяването, изтъняване и чупливост на косата или ноктите и/или суха лющеща се кожа, подпухване на лицето, ръцете и ходилата, понижено либидо.

Лекарите са категорични, че ранното откриване и лечение на хипотиреоидизма намалява риска от прогресиране на заболяването и настъпване на потенциално сериозни или животозастрашаващи последици. Ето защо те препоръчват периодично да се правят скринингови ехографски и хормонални изследвания. Това важи особено за хора с наследствена обремененост от щитовидни и автоимунни заболявания, при жени, планиращи бременност, бременни и при жени в послеродов период. 

За щитовидната жлеза
Щитовидната жлеза е „основен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве. Тя е малък, с форма на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тирeоидни хормони, жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Промените в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да повлияят съществено на други органи и системи („ефектът на пеперудата“) – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др. 

Над 300 милиона души по цял свят имат проблеми със щитовидната жлеза. Смята се, че повече от половината от тях не знаят за своето състояние.

Не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми и от съществено значение е хората да знаят какви признаци да търсят, за да се обърнат своевременно към лекар ендокринолог. Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. От значение са ранното диагностициране, редовната профилактика и адекватното лечение.

Коментари

През 1983 година Световната здравна организация въввежда термин «йоддефицитни заболявания» с което подчертава, че при дефицит на йод страда не само щитовидната жлеза и че проблемите при нея далеч не са единствените и най-страшни за организма на човека. Само част от постъпващия в организма йод се използва от щитовидната жлеза за синтезиране на хормоните, останалото количество е необходимо за дезинфекция на организма и регенерация на клетките. От което следва, че добри анализи на щитовидната жлеза не означават, че организмът няма нужда от йод. Почти толкова йод, колкото е нужен на щитовидната жлеза, е нужен и на млечните жлези (рак на млечните жлези се развива при нулев йоден статус), в по-малки количества - на яйчниците, матката, кръвта, лимфата, костите, простата, дебелото черво, тимус, белите дробове, пикочния мехур, бъбреците, кожата... Препоръчителната доза за възрастни - 150-250 мкг йод е въведена с цел да бъде предотвратено развитието на гуша, без да се отчитат потребностите на целия организъм.Жена с дефицит на йод (хипотиреоза) трудно може да забременее. Статистиката показва, че такива случаи са само около 0,3%. При половината от тях бременността завършва със спонтанен аборт, а останалите раждат деца с физически и умствени, а в бъдеще и репродуктивни проблеми.За развитието на плода, докато не започне да се формира неговата щитовидна жлеза, и даже след като тя бъде сформирана, единствен източник на йод е този йод, който циркулира в кръвта на майката.Всички недоносени са с хипотиреоза. Следродовата депресия също е свързана с дефицит на йод, т.е.хипотиреоза.Хипотиреоидизмът не е болест, това е понижена функция на щитовидната жлеза заради дефицита на йод, ежедневно необходим за синтеза на хормоните. Тироксинът, например, състои на 70% от йод.