Публикация

Кметът Фандъкова откри обновено Отделение по неонатология в Първа АГ „Св. София“

Достъпът на родители е улеснен, като в същото време е премахнат рискът от внасяне на инфекции.


Новородените в Първа АГ болница „Св. София“ ще получават грижи в напълно обновено и модернизирано Отделение по неонатология. „Такъв ремонт не е правен може би от 50 години и ние наистина се нуждаехме от промяна. В момента разполагаме с абсолютно всичко необходимо за осъществяване на нашата дейност“, заяви по началникът на отделението д-р Красимира Иванова по време на откриването на 2 май 2017г. Тя изказа специални благодарности на Столична община и на всички, които са помогнали за реализацията на проекта.

Стойността на инвестицията е 400 хил. лв. и включва цялостна реконструкция и закупуване на ново оборудване. Средствата са осигурени от Столична община и Норвежки финансов механизъм, програма „Инициативи за обществено здраве“.

Половината от парите са изразходвани за цялостна подмяна на електрическата и водопродната инсталация, за обновяване на помещенията, поставяне на антибактериално покритие и инсталиране на система за пречистване на въздуха. Другите 200 хил. лв. са инвестирани в апаратура, като са получени 2 нови ковьоза, апарат за обдишване на новородени, CPAP (ЦИПАП) апарат за подпомагане на дишането, нова фотолампа. Изградена е система за видеоконтрол, която позволява 24-часово наблюдение на всички помещения.

В момента отделението разполага с 60 легла. В интензивния сектор има 10 кувьоза, напълно оборудвани с мониторен контрол и инфузионни помпи, чрез които недоносените бебета получават своите лекарства. Създадена е възможност за спешно повикване от родилна зала, което осигурява по-бърза реакция от страна на специалистите. Благодарение на антибактериалното покритие и системата за пречистване на въздуха е улеснен достъпът на родители, като в същото време е премахнат рискът от внасяне на инфекции.  

На откриването присъства столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Това е поредната инвестиция от страна на Столична община в нашите общински болници. Мисля, че когато видим новородените бебета, всички се убеждаваме, че това е една от инвестициите, които най-много си струват. „Света София“ е една от най-търсените болници, а това е така, защото в нея работят едни от най-добрите специалисти.“, подчерта кметът Фандъкова.

Коментари