Публикация

Варненските общинари искат намаляване на персонала в АГ болницата


Персоналът на варненската АГ болница да бъде намален – това е една от препоръките, която получиха управителят на лечебното заведение д-р Петър Атанасов и представителите на синдикатите по време на заседание на здравната комисия към Общинския съвет.

Състоянието на общинското дружество беше коментирано по повод протестната готовност на болничния екип във връзка с бавенето на плащанията от страна на здравната каса и невъзможността работещите да си получават заплатите.

 „Община Варна няма задължение да финансира лечебницата, но все пак помагаме. За последните 5 години са предоставени 150 хил. лв., а за тази година са предвидени 75 хил. лв.”, каза председателят на комисията проф. Анелия Клисарова.

Заместник-кметът доц. Христо Бозов, общинските съветници и ръководителят на здравната дирекция доц. Станка Маринчева остро разкритикуваха протестното писмо на болничните синдикати.

Доц. Маринчева припомни, че досега в лечебното заведение е имало две административни проверки, а през следващата седмица започва трета. И преди 2005 г., и през 2006 г. изводите показали, че щатът трябва да се намали.

„Има резерви в лекарските редици, макар да не са големи. Броят на персонала може да се оптимизира”, посочи началникът на родилното отделение в болницата д-р Уляна Петкова.

Според нея обаче, по-големият брой здравни работници гарантира по-високо качество на медицинската услуга.

„Например ние имаме на разположение анестезиолог във всяка една минута, за разлика от други лечебни заведения”, допълни тя.

И все пак според д-р Петкова най-важното на този етап е да се изясни какво е мястото на АГ болницата и ще влезе ли тя в бъдещата здравна карта като специализирана междуобластна болница с високо качество на медицинските услуги.

Все още не е ясно дали екипът се е отказал от ефективен протест. Общинските съветници и работещите в болницата са единодушни – необходими са незабавни мерки за развитието на лечебното заведение. Подобна възможност се предоставя още през есента, когато общинските болници ще могат да кандидатстват с проекти пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

 

 

Коментари