Публикация

СДС и БСП коментираха номинацията на проф. Борисова


Министърът на здравеопазването професор Борисова ще получи подкрепата на СДС в Народното събрание, ако даде отговори на няколко важни въпроса – обяви в Бургас депутатът от десницата д-р Ваньо Шарков.

Депутатите от партията ще настояват да разберат дали ще бъде проведена административна реформа в сектора, както и новият министър да представи финансов план с посочени етапи и отговорности при изпълнението му.

Съюзът на демократичните сили очаква да бъдат обявени и приоритети в здравната система.

Според д-р Шарков и колегите му проф. Анна-Мария Борисова трябва да въведе прозрачност в лекарствената политика и да гарантира, че споразумението за осигуряването на 60 млн. лв. за онкоболните в страната ще бъде спазено.

Народният представител от десницата припомни, че правителството е поело ангажимент да осигури 10 млн. лв. за хемодиализа и 30 млн. лв. за спешната помощ.

Д-р Шарков ще представи в парламента и предложението на лекарите от Поморие, които настояват здравната каса да финансира всички спешни случаи, независимо от това дали пациентите са здравно осигурени.

„Когато един кораб потъва, тогава трудно се намират моряци за него” – така Антон Кутев, секретар на БСП, коментира кандидатурата на проф. Борисова за здравен министър. Депутатът посочи, че не я познава, но смята вчерашните й изяви за неуместни.

„Изборът на тази жена е компромис, но тя ще доведе до по-голяма криза. Трябва да й дадем няколко дни, а не три месеца”, посочи Антон Кутев.

Коментари