Публикация

Кръвна група, различна от нулевата, увеличава  риска от инфаркт и инсулт

Кръвна група, различна от нулевата, увеличава  риска от инфаркт и инсулт

Хора, които имат кръвна група A, B и AB, може да са изложени на по-голям риск от сърдечносъдово заболяване, твърди ново изследване


Знаете ли коя е кръвната ви група? Според ново изследване видът на кръвната група може да повлияе на риска от инфаркт и инсулт.

Хора, които имат кръвна група A, B и AB, може да са изложени на по-голям риск от сърдечносъдово заболяване, особено от инфаркт, в сравнение с хората с нулева кръвна група. Това установи проучване на екип от University Medical Centre Groningen, Холандия, ръководен от докторантката Теса Коул. 

Изследователите представиха преди дни резултатите от проучването си на Heart Failure 2017 - годишната среща на Европейското общество по кардиология в Париж, съобщава изданието Medical News Today.

Някои рискови за сърцето фактори не могат да бъдат променени. Това са възраст, пол и фамилна обремененост. Новото изследване показва, че към този списък трябва да бъде прибавена и кръвната група на човека.

Хора, които имат кръвна група A, B и AB, може да са изложени на по-голям риск от сърдечносъдово заболяване, твърди ново изследване

9% по-висок риск от сърдечносъдови проблеми

Коул и екипът й стигнали до тези изводи, след като провели обобщаващ сравнителен анализ на предишни изследвания, събрали данни за хора с различни кръвни групи и сърдечносъдови заболявания и инциденти, включително инфаркт, сърдечна болест, сърдечна недостатъчност и смърт вследствие на сърдечносъдово заболяване.   Анализирани били данните за повече от 1,3 милиона души, които били част от  11 групи в 9 изследвания. 

Екипът използвал данните, за да прецени как всяка една от кръвните групи може да повлияе на риска от коронарен инцидент, комбинирано сърдечносъдово заболяване и  фатален коронарен инцидент. 

Установено било например, че сред хората с кръвна група, различна от нулевата, 1,5% (11 437 души) претърпели коронарно заболяване, в сравнение с 1,4% (7 220 души) от хората с нулева кръвна група. 

„В изследването си демонстрираме, че кръвна група, различна от нулевата, се свързва с 9-процентно увеличение на риска от коронарен инцидент и 9-процентно увеличение на риска от комбиниран сърдечносъдов инцидент, особено инфаркт на миокарда“, обяснява изследователката. 

Хора, които имат кръвна група A, B и AB, може да са изложени на по-голям риск от сърдечносъдово заболяване, твърди ново изследване

Повече кръвосъсирващ протеин

Според екипа едно от възможните обяснения на влиянието на кръвната група е, че хората с група, различна от нулевата, имат в кръвта си по-голяма концентрация на кръвосъсирващ протеин, наречен фактор на Вилебранд. Предишни проучвания вече показаха, че по-голямата концентрация на този протеин може да доведе до образуването на тромби в кръвоносните съдове. 

Освен това изследователите посочват, че хората с кръвна група, различна от нулевата, особено с кръвна група А, са по-склонни да имат повишени нива на холестерол, който също е известен рисков фактор за лошо състояние на сърдечносъдовата система.
Все пак, нужни са допълнителни изследвания, за да се определят точните причини за увеличения сърдечносъдов риск сред хората с кръвна група, която не е нулева, предупреждава Теса Коул.  

Данните от това изследване могат междувременно да се използват при превенция и лечение на сърдечносъдови заболявания. „В бъдеще кръвната група може да бъде вземана под внимание при превенцията на сърдечносъдови заболявания заедно с факторите холестерол, възраст, пол и кръвно налягане.  Така например, при хората с кръвна група А може би трябва да има по-нисък праг за лечение на високо кръвно налягане“, коментира ръководителката на изследователския екип Теса Коул.

Коментари