Публикация

Най-чести усложнения при диабета и нов продукт за предотвратяването им

Основна опасност при захарната болест си остават хроничните й усложнения. Диабетът води до развитието на очни, бъбречни, неврологични и сърдечно-съдови заболявания.


 

При диабетно болните има моменти, когато нивата на кръвната захар са много високи (хипергликемия) и много ниски (хипогликемия). Последното се получава обикновено при предозиране на инсулина и препарати, стимулиращи производството на инсулин, и хората, които го приемат, е добре да си носят нещо сладко, за да избeгнат неприятните усложнения на това състояние. Симптомите на  хипогликемия са световъртеж, изпотяване, сърцебиене, тръпнене или боцкане в устните, обърканост на ума, дори могат да се изразят в припадък. Признаците на  хипергликемия включват умора, постоянни позиви за уриниране, силна жажда, постоянно усещане за глад. Редовното измерване на кръвна захар може да контролира тези променливи състояния. Нива на кръвна захар под 3,9 mmol/L са знак за вероятност от хипогликемия.

Нелекуваният диабет може да доведе до кетоацидоза. Когато усвояването на глюкоза е сериозно затруднено, следва разграждане на мазнини, за да се набави нужната енергия. При този процес се образуват кетони, които повишават киселинността на организма. Една от индикациите е ацетоновият дъх. При навременни мерки това състояние се овладява.

Основна опасност при захарната болест си остават хроничните й усложнения. Диабетът води до развитието на очни, бъбречни, неврологични и сърдечно-съдови заболявания. Пораженията върху малките кръвоносни съдове се обозначават с „диабетна микроангиопатия“ (тук влизат уврежданията на очите, бъбреците и нервната система). Пораженията на големите кръвоносни съдове се наричат „диабетна макроангиопатия“ (сърдечно-съдови заболявания, мозъчни инсулти, болки в долните крайници и др.)

Диабетна невропатия

Това е едно от най-честите усложнения при диабета. Дължи се на промяна в малките кръвоносни съдове, които „хранят“ сетивните и двигателни нерви. Характеризира се с чувство за парене, мравучкане или болки в крайниците, по-често в стъпалата. Може да се стигне до затруднения в ходенето и обезчувствяване.  То може да е причина за други травми и наранявания, поради липса на чувствителност и последващи защитни механизми. Наранявания зарастват много по-трудно и могат да  доведат до сериозни инфекции – язви, гнойници, гангрени и т.н.

Диабетна ретинопатия

Това усложнение възниква обикновено след няколко години диабет. Малките кръвоносни съдове в ретината се раздуват, образувайки микроаневризми, с предразположения към кръвоизливи. Може да доведе до трайно увреждане на съединителната тъкан на окото или до отлепяне на самата ретина, което често уврежда зрението. Повишеното вътреочно налягане (глаукома) и катарактата (очното перде) са много по-често срещани при диабетиците, именно заради патологичните нива на глюкозата в кръвта и нарушенията в малките кръвоносни съдове. 

Диабетна нефропатия

Захарният диабет и особено тип 2 е водеща причина за засягане на бъбреците, вкл. бъбречна недостатъчност. Увреждането обикновено настъпва след около 10 годишен стаж с диабет. Постепенно бъбреците губят способността си да филтрират от кръвта токсичните отпадъци и да ги отделят с урината, настъпва бъбречна недостатъчност. 

Сърдечно-съдови заболявания

Те са основната причина за смъртността при диабет тип 2. Дълготрайното високо ниво на кръвната захар ускорява развитието на атеросклерозата. Плаките стесняват кръвоносните съдове. Ако върху такава плака се образува тромб, той може да прекъсне съответното кръвоснабдяване. Обикновено това се отнася най-често до съдовете, хранещи сърцето (коронарните артерии) и тези, доставящи кръв към главния мозък и към долните крайници. От изключително значение за намаляване на сърдечно-съдовия риск са освен контрола на кръвната захар, също така и контролът на хипертонията и на нивата на триглицеридите, холестерола и хомоцистеина. 

Диабетно стъпало

При 50% от всички диабетни усложнения на стъпалата преобладаващата причина е полиневропатията. Освен това, заради отслабения имунитет, лошото оросяване и високото съдържание на глюкоза в кръвта се наблюдават по-лесно инфектиране, трудно зарастване на раните, рецидивиращи бактериални и гъбични инфекции. Вследствие на намалената чувствителност пациентите разбират със закъснение за наличието на проблеми.

DiabeForProtect е нов продукт на пазара, който действа благоприятно при усложнения, свързани с нарушени нива на глюкозата в кръвта. Формулата му представлява комплекс от 6 състваки. Гроздовото семе подпомага нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система. Екстрактът от Центела благоприятства дейността на периферната нервна система и малките кръвоносни съдове. Леспедезатаподдържа бъбреците и тяхната дейност. Натуралният витамин Е допринася за защита на клетките от оксидативен стрес, а хромът за поддържането на нормална концентрация на глюкоза в кръвта. Цинкът подпомага нормалното зрение, състоянието на кожата и  функцията на имунната система.    

Повече може да прочетете ТУК

 

 

Коментари