Публикация

С ДНИ НА СПОРТА в МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ от 05 до 20 май 2017 г . - освен територия на знанието и науката МУ - Пловдив е и територия на спорта

С ДНИ НА СПОРТА в  МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ
от 05 до 20 май 2017 г . - освен територия на знанието и науката МУ - Пловдив  е и територия на спорта

ЗА ПЪРВИ ПЪТ „ДНИ НА СПОРТА В МУ - ПЛОВДИВ“ организират от секция "Физически възпитание и спорт" заедно с НАЦИОНАЛЕН ТУРНИР ПО КРИКЕТ и още 7 турнира. Спортният форум ще събере над 220 студенти от МУ - Пловдив и страната от 05 до 20 май 2017 в състезания по 8 вида спорт.


За първи път секция „Физическо възпитание и спорт“ на Медицински университет - Пловдив организира „Дни на спорта в МУ - Пловдив“ от 05 до 20 май 2017 г. Баскетбол, тенис на маса, волейбол, тенис, футбол, аеробика и дори крикет са спортовете, в които над 220 студенти на МУ – Пловдив и страната ще участват, за да демонстрират своите спортни умения и да печелят награди в организираните турнири по 8 вида спорт. Ще бъдат връчени 8 приза “Купа на Ректора“. „Инвестициите в спорта се възвръщат с активни и целеустремени студенти“ - вярват организаторите от секция „Физическо възпитание и спорт“ към Катедрата по физиология на МУ - Пловдив.

Сред богатата програма (http://mu-plovdiv.bg/dni-na-sporta-mu-plovdiv/) от турнирни състезания прави впечатление насрочения за 05 май от 9:00 часа в спортна зала „Медик“ Национален турнир по крикет. За първи път в Пловдив сe организира подобен турнир от национален мащаб.

МУ - Пловдив като основен организатор и домакин ще посрещне 6 отбора по крикет от страната. Представителството на МУ - Пловдив в този все още екзотичен, но набиращ популярност спорт, започва със създаването на университетски отбор през 2016 г. Студентският отбор по крикет на МУ - Пловдив има вече над 4 участия в национални турнири и спечелени 2 втори места. Капитанът на отбора – Киран Дасан (студент в III-ти курс, „Медицина“), започва да се занимава с крикет като ученик на 7-годишна възраст и се състезава в едни от най-добрите спортни крикет-клубове в Англия. След пристигането си в България създава университетския отбор по крикет, организира вътрешни турнири и участието на отбора в национални първенства. Атрактивността на спорта привлича много студенти и в момента с крикет в МУ - Пловдив се занимават над 50 студента. Единственото момиче е Ани Бари, студент от Англия, която тренира наравно с останалите от самото създаване на отбора.

Специалното събитие - Национален турнир по крикет, с което официално ще стартират «Дни на спорта в МУ - Пловдив» - 2017, ще бъде на 05 май от 9.00 ч. в спортна зала „Медик“ (бул. В. Арилов №15А). Ректорът на МУ - Пловдив - чл.-кор. проф. Стефан Костянев,дмн,  ще открие „Дните на спорта“-2017, а за награждаването на победителите от турнира по крикет ще присъства г-н П. Субхаш Наир - вр. изп. длъжността посланик на Индия в България.

РАКУРС към събитието

от доц. Албена Иванова, дп  -  преподавател, активен спортист, треньор и ръководител на секцията по „Физическо възпитание и спорт“ в МУ - Пловдив: „Вярваме, че инициативата за „Дни на спорта“ ще стане традиционна, защото тя е по идея на самите студенти и привлича силно интереса им.“ - каза по повод на събитието доц. Албена Иванова, дп. „Нашето огромно желание и усилия са насочени към превръщането на този форум в празник на спорта и на неговия магнетизъм и заразителен дух за активност и здраве, за култура на движение и култура на общуване. Това специално събитие за студентите в МУ - Пловдив, нямаше да е факт без институционалната подкрепа на ректорския екип. „Дните на спорта“ са пряк резултат от активната инвестиция в спорта от страна на академичното ръководство под формата на съоръжения, база, екипировка, оборудване и финансови стимули за развитието и активното участие на студентите на МУ - Пловдив в спортно-физически дейности през цялата година.“ - допълни доцент Иванова, като обобщи: „Разчитаме да докажем с „Дните на спорта“, че всяка инвестиция в спорта се възвръща многократно като активни, пълноценни студенти, готови да успеят и в ученето и в професията. За нас, преподавателите, и за студентите е особено удовлетворително, че Медицинския университет в Пловдив в дните от 05-ти до 20-ти май ще бъде освен територия на академичното знание и територия на активния спорт

 

 

 

 

Коментари