Публикация

Обикновена хрема или алергия - как да разберем

Хората трудно различават дали имат сезонна инфекция, простуда, или причината за упоритата хрема се дължи на алергия. Затова е необходима консултация със специалист, обяснява д-р Людмила Ранкова, алерголог в Националната транспортна болница, София

 

Поленът (тичинковият прашец) е мъжката полова клетка на растенията и през пролетните месеци той се отделя от дърветата (бук, бреза, върба, липа и др.). По-късно се отделят полените от тревите (през май, юни) и най-късно от плевелите - през юли и август. От всяко растение могат да се отделят милиони поленови зрънца, те са дребни, сухи, леки и лесно се пренасят на големи разстояния. Най-благоприятно за разпространението им е топлото и сухо време сутрин.

Когато е по-влажно, полените се пренасят по-трудно

Те представляват всъщност протеини, белтък, който в контакт с конюнктивата може да предизвика алергичен конюнктивит, а именно сърбеж, зачервяване, сълзене. Като влезе в лигавицата на носа пък, провокира симптомите на сезонния алергичен ринит или както се нарича на популярен език – сенна хрема. Тя се изразява в запушване на носа, което е и най-големият дискомфорт за пациентите, защото трудно дишат, много обилен е и секретът, който е воднист, безцветен. Многократното кихане също силно притеснява пациентите, пречи на всекидневната активност. Всички тези симптоми правят пациента неспокоен, защото чувства постоянен сърбеж в небцето, носа и дори в ушния канал. Важно е да се отбележи, че хората нерядко трудно различават дали имат инфекциозна хрема, простуда, или причината за оплакванията е алергия. Тук е мястото на алерголозите. Ние взимаме натривки от лигавицата на носа, освен това се прави тестуване (но извън сезона на алергиите), за да се установи точният полен, към който пациентът е алергичен.

В първия сезон с оплаквания обикновено хората не се сещат, че става въпрос за алергия

смятат, че имат упорита хрема. Най-често на третата година вече започват да се съмняват и търсят консултация с алерголог. Проблемът са възможните усложнения – по евстахиевата тръба може да се получи оток, засягане на ухото и дори намаляване на слуха. Като усложнение може да се яви и синузит. Това, от което най-много се страхуваме, е да не се стигне до развитие на бронхиална астма – затова е необходимо да се вземат мерки рано. А това означава своевременна консултация с алерголог, който да предпише съответното облекчаващо състоянието средство.

Ефикасен антихистаминов препарат за сезонната алергична хрема

е „Ролетра“, 10 мг - пациентите се повлияват бързо и състоянието им се подобрява значително. Освен антихистамини (противоалергичен компонент) изписваме за локално приложение и кортикостероидни спрейове, като преди това се прави промивка на лигавицата с морска сол. Препоръчваме също капки за очите.

 

От много години работа в тази специалност установявам, че алергиите нарастват извънредно много, особено сенната хрема. Това, което прави впечатление, е, че за разлика отпреди, когато от нея страдаха предимно възрастните, сега имаме пациенти на 3-4-5-годишна възраст. И е много важно да се обърне внимание и да се спре навреме, да се приложи имунотерапия, защото вероятността да прерасне в астма е значителна.

По принцип трябва да се заостри вниманието към атопичния дерматит, защото, ако детето като бебе има атопичен дерматит, после може да получи алергичен ринит и астма. Това е т.нар. атопичен марш. Целта ни е да можем да спрем тази верига. Освен това, когато в ранна възраст детето има непоносимост към казеина в млякото, по-късно може да развие сенна хрема. Но тази зависимост не е задължителна.

Интересна е кръстосаната реакция

Когато човек е алергичен към даден полен, при прием на определен плод (диня, череша, ягода и др.) може да получи оток на лигавицата на устата. Тази съчетана реакция се дължи на факта, че белтъкът на полена и на плода е един и същ.

 

Смята се, че с възрастта сенната хрема отшумява, но в практиката виждаме друго – имам пациенти на над 70 години, които все още продължават да имат проблем със симптомите на това страдание.

" }-->

Коментари