Публикация

Учени: Слънцезащитните кремове може да доведат до дефицит на витамин Д

Учени: Слънцезащитните кремове може да доведат до дефицит на витамин Д

Препарат със защитен фактор 15 или по-висок може да намали с до 99% производството на витамин Д-3 в организма


Слънцезащитните кремове се изключително важни за защитата на кожата от увреждания вследствие на прекомерното излагане на слънце. Ново изследване в САЩ обаче установи, че използването на такъв крем може да има и отрицателни страни, като доведе до дефицит на витамин Д, съобщава изданието Medical News Today. 

Проучването показва, че използването на слънцезащитни препарати, комбинирано с хронични заболявания като диабет, цьолиакия и други състояния, които се отразяват на възможността на тялото да абсорбира хранителни вещества от храната, допринасят за 1 милион случая на дефицит на витамин Д в глобален мащаб.

Защо е важен витамин Д

Витамин Д е важен за здравината на костите, тъй като помага на червата да абсорбират калция. Той помага също така за функционирането на мускулите и нервите и подпомага имунната система да се бори с инфекциите. 

Дефицит се наблюдава при серумни нива на 25-ОН-витамин Д под 20 нанограма на милилитър. Той  може да доведе до отслабване на костната плътност, което да увеличи риска от счупвания и от развитие на остеопороза. Възрастните трябва да поемат всеки ден между 600 IU и 800 IU според препоръки на здравните власти в САЩ и Европа. 

Как да си го набавим

Някои храни като мазна риба, говежди черен дроб и обогатени зърнени закуски съдържат витамин Д, но обикновено той не е в големи количества. Излагането на слънце се смята за един от най-добрите източници на витамин Д. Слънчевата светлина прониква през кожата и превръща прекурсора на витамин Д, наречен 7-дехидрохолестерол, в активна форма на витамин Д-3. Не трябва да се забравят рисковете от прекаленото излагане на слънце, което може да доведе до слънчево изгаряне и дори до рак на кожата. В това отношение слънцезащитните кремове се смятат за един от най-добрите начини за защита. 

В новото си проучване обаче д-р Ким Пфотенхауер и екип от изследователи от университета „Тоуро“ в Калифорния, препоръчват хората поне 2 пъти в седмицата да не си слагат защитен крем, когато са изложени на слънце по обед, като остават така до 30 минути. Целта е по този начин да се увеличат и да се поддържат нормални нива на витамин Д в организма.    

Кремовете могат да намалят с 99% витамина

Изследователите направили анализ на клиничните изпитания до момента за недостиг на витамин Д. Те използвали данните, за да установят дефицита на витамин Д в световен мащаб, както и рисковите фактори за това състояние. Стигнали до извода, че употребата на слънцезащитни кремове и различни болести, при които не се абсорбира добре витамин Д – включително болест на Крон, диабет и хронично бъбречно заболяване, играят важна роля за наличните почти 1 милион случая на дефицит на витамин Д в световен мащаб. 

Използването на крем със защитен фактор 15 или по-висок може да намали производството на витамин Д-3 в организма с до 99%, установил екипът.  Затова и изследователите препоръчват 2 пъти в седмицата човек да постои на слънце между 5 и 30 минути, без да ползва защитен крем. 

„В днешно време хората прекарват по-малко време на открито. А когато излязат, обикновено са със защитен крем, което на практика неутрализира способността на тялото да произвежда витамин Д. Ние искаме хората да се предпазват от рак на кожата, но в същото време те трябва да знаят, че има здравословни умерени нива на излагане на слънце без защитни кремове, които могат да помогнат за вдигане на нивото на витамин Д в организма“, коментира д-р Ким Пфотенхауер.

Приемането на добавки с витамин Д е добър начин да преодолеете дефицита в организма си, но трябва да се консултирате първо с личния си лекар за дозите, съветва изследователският екип.

Коментари