Публикация

От печата: НЗОК не плаща от два месеца на болници с дългове

От печата: НЗОК не плаща от два месеца на болници с дългове

От БЛС предупреждават, че някои лечебни заведения може да спрат работа


Българският лекарски съюз изрази своето недоволство от наложената в последните два месеца забрана НЗОК да превежда пари към лечебните заведения, които имат дългове към държавния бюджет. 

Това пише в днешния си брой в. „Дума“, като уточнява, че практиката е наложена с цел да се повиши събираемостта на НАП и Агенция „Митници“, но според БЛС налагането на забрана за плащане от страна на здравната каса към лечебните заведения е недопустимо. Съсловието изтъква, че болниците няма да могат да извършват основната си дейност, тъй като се финансират основно от НЗОК.

„В открито официално становище до премиера, Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и всички други институции, имащи отношение към решението на МС, лекарският съюз посочи и други причини за недоволството си. БЛС припомни, че средствата в бюджета на НЗОК са целеви, внасяни от българските граждани за здравно осигуряване и възнагражденията за работни заплати, осигуровки, консумативи, медикаменти и всички други спомагателни дейности на болниците са пряко свързани с плащанията по договора с касата.

Главното притеснение на БЛС е, че неплащането на дължимите за изработени медицински дейности суми може да доведе до временно или постоянно прекратяване на дейността на тези лечебни заведения. Тази практика може и да постави под заплаха конституционното право на българските граждани на достъп до медицинска помощ“, отбелязва изданието.

То допълва, че от съсловната организация призовават да се даде разумен срок на болниците, които имат задължения към бюджета, в който да се покрият натрупаните задължения. Лекарите искат и да се изготви план, осигуряващ както погасяването на задълженията, така и функционирането на болниците.

Коментари