Публикация

Отложиха операцията на малкия Байрям заради болни зъби

Отложиха операцията на малкия Байрям заради болни зъби

Възможно е момчето да бъде трансплантирано в средата на май


 

Отложиха операцията на малкия Байрям заради болни зъби
снимка: Би Ти Ви

Лекарите от клиниката в германския град Тюбинген отложиха за втори път трансплантацията на деветгодишния Байрам Али. Предвиждаше се момченцето да бъде оперирано на 29 април.

Това съобщи Пенка Георгиева – член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца и председател на пациентската организация „Заедно с теб”, цитирана от в. „Монитор“.

Оказало се е, че детето е със занемарени постоянни зъби с корени. За да не се получи възпалителен процес преди, по време или след операцията, се е наложило първо те да бъдат излекувани и да му бъдат сложени пломби преди да се пристъпи към самата трансплантация, пояснява Пенка Георгиева.

Това е второто отлагане на присаждането на бъбрек на Байрам Али от баба му, която също е с него в германската клиника. Хирургичната интервенция не беше направена първия път, тъй като се оказало, че момченцето не е ваксинирано срещу морбили и варицела.

Бабата не е носила никакви документи за преминали имунизации в бебешка и ранна детска възраст. Това накарало германските лекари да му направят кръвен тест на място, който установил, че в организма му няма антитела срещу тези две заболявания. По наличието или отсъствието им се установява дали човек е имунизиран или не е срещу определена болест. Германските лекари са направили пропуснатите имунизации на детето и са изчакали първо то да изгради имунитет срещу морбили и варицела и едва тогава те да пристъпят към операцията. Сега обаче се оказва, че то има и сериозни проблеми със зъбите, отбелязва изданието.

Операцията по възстановяване на пикочните пътища и пикочния мехур и присаждането на бъбрека от бабата на детето по решение на германските лекари ще бъде извършена едновременно, независимо от сложността на интервенцията, съобщава още Пенка Георгиева.

Първоначалната идея била сложните интервенции да се осъществят поотделно, но консилиум от германски лекари е преценил, че за да бъде пощаден организмът на детето от две силни анестезии, е по-добре да се извършат наведнъж.

В България бяха направени изследвания за съвместимост между бабата и внучето, но въпреки всичко в германската клиника пожелаха да ги направят отново. Съвместимостта се потвърди, което там е отчетено като добре извършена работа в България, казва още Пенка Георгиева от организация „Заедно с теб”.

В момента 9-годишният Байрам е поддържан на хемодиализа, която му се прави през ден. Възможно е той да бъде трансплантиран в средата на май.

Коментари