Публикация

Водещи испански специалисти по донорство обучават наши медици

Водещи испански специалисти по донорство обучават наши медици

Целта е да се създаде модел за действие, за да може да се осъществи успешна трансплантация


Водещи испански специалисти по донорство обучават наши медициВодещи испански специалисти в областта на донорските ситуации пристигат у нас, за да предадат опита си на българските и латвийските си колеги. Обучението ще се проведе от 9 до 11 май в хотел „Силвър“ (бул. „Симеоновско шосе“ No. 6) и е в рамките на проекта „Seeding life” . 

Висенте Торрегроса, Анхел Руис, Хавиер Агирресабалага ще проведат ролеви обучения, симулации, ще разгледат клинични случаи и ще изнесат семинарни занятия на медици от спешния институт „Пирогов”, Военномедицинска академия и от най-големите болници в България и Латвия.

След този етап нашите специалисти ще добият сертификат, който им дава правото да обучават свои колеги за координатори по донорство

Проектът „Seeding life” е насочен към здравните специалисти - лекари реаниматори, невролози, нефролози, координатори по органно донорство, в болниците в България и Латвия. Чрез него испанският световно признат и водещ опит в областта на обучението по управление на процеса на донорство и трансплантация на органи ще бъде пренесен в България и Латвия, като в двете страни-бенефициенти по проекта ще се установят добри практики, съответстващи на европейските директиви. 

Това ще стане, като в рамките на обучението лекарите от България и Латвия ще се научат да преподават на лекари как най-адекватно да реагират при възникване на донорска ситуация. След това те ще приложат наученото и ще проведат обучителни семинари на свои колеги от двете страни. Предвидено е специалистите, които ще бъдат обучени у нас и в Латвия, да са общо 375. 

Проектът се осъществява по европейската програма „Еразъм+”, а негов координатор е болница „Пирогов“ със съдействието и активното участие на Изпълнителната агенция по трансплантация. Партньори по проекта са „Пирогов”, Университетът в Барселона (Испания), Институтът за донорство и трансплантация (Испания), Университетската клинична болница „Паулс Страдинс“ (Латвия). 

Кои са обучителите?

Д-р Хавиер Агирресабалага е хирург. От 1997 г. е член на екипите за трансплантация на панкреас. Участвал е в над 100 трансплантационни ситуации в Университетската болница „Ла Коруня”.  Д-р Агирресабалага е образователен координатор в същата болница. 

Д-р Анхел Руис завършва Университета в Барселона през 1999 г. Той работи в отдела за дарение и координация за трансплантации в болница Hospital Clínic de Barcelona  (HCB). От 1999 г. до сега той е координатор на отдела. Между 2004 и 2008 г. е координатор от страна на Европейския съвет по хирургия, в качеството на специалист към Американската асоциация на тъканните банки. От 2004 г. е координатор на програмата DCD в Hospital Clínic de Barcelona (HCB). 

Д-р Висенте Торрегроса работи в звеното по нефрология и бъбречна трансплантация на Hospital Clínic de Barcelona (HCB ) от 1991 г. В периода 2002-2006 г. д-р Торрегроса е основател и президент на испанската Фондация за болестта на Фабри. Носител е на множество престижни награди в областта на трансплантациите

Коментари