Публикация

Защо имунизацията срещу морбили е важна?


През последните месеци в България се разрази епидемия от морбили – едно заболявaне, за което има ваксина и което бяхме позабравили дълги години. В момента очевидно в обществото има големи групи от хора, които не са ваксинирани, и това позволи на болестта да обхване хиляди деца, младежи и възрастни хора. При значителна част от тях се налага болнично лечение.

По темата разговаряме с доц. Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести и ръководител на катедра в Медицинския университет в София.

Доц. Тихолова, нека да припомним какво представлява болестта морбили.
Това е една от детските шарки, която се причинява от вирус и се предава по въздушно-капков път. Когато болният човек кашля и киха, без да поставя пред лицето си кърпа или поне ръка, вирусите се разпространяват в околното пространство и попадат в организма на здравите хора през техните дихателни пътища. Дори и без пряк контакт с болен може да настъпи заразяване, ако човек пипа замърсена с вируси повърхност, след което с ръката си нанесе тези вируси в устата, носа или очите си. Вирусът на морбилито е изключително заразен, поради което всеки, който не е боледувал или не е имунизиран, рискува да се разболее в хода на сегашната епидемия.

Сегашната епидемия означава ли, че много хора по някаква причина не са били обхванати от задължителните имунизации?
Имунизацията дава много висока защита срещу морбили, поради което тя е включена в имунизационния календар на страната като задължителна ваксина. Прави се двукратно – първия път на 12–13 месеца, а втория - между 12- и 13-годишна възраст на децата.

След като в момента имаме над 12 000 болни от морбили в цяла България, това означава, че те не са имунизирани. Ние нямахме морбили през последните 7–8 години, срещаха се единични случаи на хора, заразени при пътувания в чужбина. Но на всички трябва да е ясно, че ако се пропускат имунизациите за ваксинопредотвратимите заразни болести, в даден момент със сигурност възниква епидемия.

Възможно ли e човек, веднъж прекарал морбили, да се разболее втори път?
Имунитетът вследствие на заболяване или имунизация е траен при морбили и повторно заболяване е невъзможно.

Кои са най-честите усложнения от заболяването?
Често хората бъркат самите симптоми на заболяването с усложненията. Болестта протича в няколко етапа. Първият е преди появата на обрива, който започва с възпалено гърло и спаднал глас, силна хрема, зачервяване и сълзене от очите, обща отпадналост. На третия ден се появява типичният обрив, който дава основание на личните лекари да поставят диагнозата морбили.
При децата до 5-годишна възраст, а понякога и в по-късна възраст, се явяват силна диария и повръщане. Температурата често е много висока – около 40 градуса. Но всички тези прояви не са усложнения, а характеризират самата клинична картина на морбилито.

А истинските усложнения не са толкова чести. Срещат се бронхити и пневмонии, възпаления на средното ухо, особено при по-малките деца, а много рядко имаме усложнения от страна на нервната система – енцефалопатии, временeн, преминаващ мозъчен оток и др.

Възможно ли е хора, които са пропуснали имунизацията в детска възраст, да си я направят сега?
Разбира се, дори това е напълно необходимо. При хората над 30–40 години болестта протича доста тежко. Възрастните, дори и да са прекарали другите две заболявания – паротит и рубеола, от които пази тройната ваксина, могат да си поставят спокойно инжекцията, за да не се разболеят от морбили.

Как си обяснявате твърденията, че ваксините „разбъркват” имунната система и едва ли не отслабват организма?
Никаква доза на разум, нито на познание няма в тази теза. Едно от най-големите постижения на медицината е предотвратяването на заразни болести чрез ваксини. Това се прави от три века! Благодарение на ваксините ние забравихме едни от най-страшните болести като едрата шарка (вариола) и детския паралич (полиомиелит). Пълни измислици са твърденията, че ваксините можели да нанесат вреда на детеродната способност или на други основни функции на организма.

Коментари