Публикация

Доц. Михайлова от лаборатория „ЛИНА“ представи съвременен тест за диагноза на туберкулоза на медицински форум

Доц. Михайлова от лаборатория „ЛИНА“ представи съвременен тест за диагноза на туберкулоза на медицински форум

Доц. д-р Сашка Михайлова, д.м. от медицинска лаборатория „ЛИНА“ представи теста за откриване на туберкулоза T-SPOT.TB пред участниците в „Евофарма академия“


 

Доц. д-р Сашка Михайлова, д.м. от медицинска лаборатория „ЛИНА“ представи теста за откриване на туберкулоза T-SPOT.TB пред участниците в „Евофарма академия“. В медицинския форум се включиха 86 лекари от Бургас, Сливен, Ямбол и Асеновград. Събитието събра на едно място инфекционисти, интернисти, педиатри и общопрактикуващи лекари.

В обучителния модул микробиологът на лаборатория „ЛИНА“ доц. Сашка Михайлова изнесе доклад на тема „T-SPOT.TB – ключов тест за реализиране на стратегията STOP TB“. Други поканени лектори бяха проф. Захарий Кръстев от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, София и доц. Миглена Георгиева от УМБАЛ „Св. Марина“, Варна. Здравният форум се проведе в Асеновград.

Туберкулозата е известна още от древността. Причинителят на заболяването е открит в кости на бизон, живял преди 17000 години. По данни на СЗО, една трета от населението на Земята е инфектирано с Mycobacterium tuberculosis. През 2015 г. новите случаи на туберкулоза в света са 10,4 милиона, а починалите от туберкулоза са 1,8 милиона.  За същия период в България са боледували 1660 души, от които 1463 – нови случаи.

„Инфекциозният процес при заразяване с M. tuberculosis протича в две форми: активна туберкулозна болест и латентна туберкулозна инфекция. Активната туберкулоза се представя образно като върха на един айсберг, а латентната инфекция е леденият блок, който остава невидим под водата. За да се постигне елиминиране на туберкулозата, през последните години се поставя основен акцент върху усъвършенстване на методите за диагностика на латентната инфекция. В продължение на повече от един век Манту тестът се приема за златен стандарт в имунодиагностичен план. Натрупаният многогодишен опит показа, че кожната проба дава редица фалшиво-положителни и фалшиво-отрицателни резултати“, споделя доц. Михайлова.

През есента на 2014 г. в лаборатория „ЛИНА“ започна проучване на възможностите за въвеждане на съвременен тест за диагноза на туберкулозата. През пролетта на 2015 г. доц. Сашка Михайлова беше обучена за извършване на T-SPOT.TB от представител на производителя на теста (Oxford Immunotec, UK). Понастоящем само няколко лаборатории в България работят по тази методика. Във филиалите на лаборатория „ЛИНА” в Бургас и Варна се вземат кръвни проби за изследването.

Коментари