Публикация

Д-Р ЮЛИЙ СПАСОВ УЧАСТВА В СВЕТОВНИЯ КОНГРЕС ЗА БОРБА С ЛУПУС

Лупусът засяга ежегодно най-малко 5 млн. души по света. В България болестта е включена в списъка с редки заболявания, а честотата й е 2 – 3 нови случая на 100 000


„Лупусът е автоимунно заболяване, което засяга всички органи и системи в човешкия организъм. Целта на XII-я конгрес, който се проведе в Мелбърн, Австралия бе да построи мостове между лекарите и изследователите в борбата с това коварно заболяване.“, сподели д-р Спасов.

Той често засяга жените, главно чернокожите (три пъти по-често) и се проявява обикновено между 15 – 44 годишна възраст. Болестта е непредвидима и потенциално фатална. Тя има най-разнообразни проявления. Поставянето на диагнозата отнема средно около 6 години, но може да достигне и 10, когато много от органите вече са необратимо увредени.

На 10 май 2017 г. – Световният ден за информиране за заболяването лупус, сградата на НДК ще грейне в лилаво в знак на съпричастност с милионите хора по света, които страдат от коварното автоимунно заболяване.

Лилавото, цветът на лупуса, ще освети един от символите на София от 20:00 до 24:00 часа.

Инициативата е на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България  (ОПРЗБ). Техни представители ще очакват съмишленици в 20:00 часа пред централния вход на НДК, за да изразят  заедно своята съпричастност към хората, водещи битка с болестта.

Осветяването на НДК в лилаво е част от отбелязването на Информационната седмица на ревматологичните заболявания, която ще се проведе от 8-14 май 2017 г.

Коментари