Публикация

Започва информационната седмица за ревматичните заболявания 

Информационната седмица за ревматични заболявания у нас, която се провежда от днес до 14 май, ще бъде съпроводена с разнообразни прояви, съобщава Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България (ОПРЗБ).

Ревматичните заболявания засягат всеки четвърти европеец

В България пациентите са повече от 100 хил. души. Данните са приблизителни, защото официална статистика няма.

Сред най-често срещаните ревматични заболявания са ревматоиден артрит (РА), болест на Бехтерев

псориатичен артрит, лупус, синдром на Сьогрен, склеродермия, фибромиалгия, реактивен артрит. От тях боледуват и двата пола, като съотношението мъже:жени е 40% към 60%. 

Ревматичните болести са хронични и доживотни

При тях болката е ежедневие, ако пациентът не се лекува адекватно. Основните проблеми, които срещат болните у нас, са липсата на специалисти и социална подкрепа, както и затруднен достъп до адекватно лечение, изтъкват от ОПРЗБ.

В България има само около 100 практикуващи ревматолози

В Монтана, Разград, Хасково, Габрово, Благоевград, Кърджали, Перник и Кюстендил няма нито един. Детските ревматолози са 11, като 7 от тях работят в София. Това забавя поставянето на диагноза, понякога с 10 години, а без правилна диагноза, болестите се усложняват и водят до инвалидизиране на пациентите.

 

Днес ще се проведе семинар, с участието на Гергана Радович, на тема

„Автоимунните заболявания – присъда или възможност да се погрижим за себе си“

Темата не е избрана случайно, тъй като повечето ревматични заболявания са и автоимунни. На събитието Гергана Радович ще разкрие как холистичната медицина може да подпомогне традиционната в облекчаването на симптомите при тези заболявания. Гергана Радович, която е магистър по когнитивни науки, ще представи техники за облекчаване на стреса, както и специални упражнения за подобряване на костната плътност, увеличаване на мускулната маса и намаляване на възпаленията при болни от ревматични заболявания.

 

За 10 май, Международния ден за информиране за заболяването лупус, е предвидена

дискусия „Необикновеният живот с рядко заболяване в България“

посветена на предизвикателствата, пред които се изправят всеки ден хората, болни от лупус. 

Лупусът е рядко, системно, автоимунно заболяване, което се среща при един на всеки около 2 хил. души

В България той е включен в списъка с редки заболявания. Честотата му е под 50 случая на 100 000. Един от най-големите проблеми при лупуса е, че симптомите са много разнообразни - може да изглежда като грип, бъбречна или сърдечна недостатъчност – и по тази причина е много труден за разпознаване. Затова го наричат Великият имитатор. 

 

Окончателно излекуване, както при повечето равматични, автоимунни състояния, няма, целта е да се постигне ремисия и да се предпазят органите от по-нататъшно увреждане.

 

По време на дискусията ще бъдат представени за първи път и два видеоклипа, заснети специално за международния ден, които разказват от първо лице историите на две млади момичета, които водят битка с болестта.

 

Точно в 20:00 часа същия ден един от символите на София – НДК, ще грейне в лилаво, международния цвят на лупуса, като знак на съпричастност с каузата. От ОПРЗБ канят всички желаещи пред Централния вход на НДК, за да се снимат и подкрепят по този начин болните от лупус.

 

На 12 май целият свят ще отбележи Световния ден за информираност за заболяването фибромиалгия. Датата съвпада с рождения ден на Флорънс Найнтингейл, британска медицинска сестра, която поставя основите на професионалната сестринска грижа. На 40-годишна възраст тя заболява от фибромиалгия. 

При фибромиалгията болните изпитват силни болки по цялото тяло и смазваща умора

без да има видима причина за това. Специфично за болестта е, че болка може да се усеща във всички части на тялото. 

 

Понякога болките са толкова силни, че за пациента стават непоносими съвсем обикновени неща - работа, домакински задължения, дори разходка.

 

Фибромиалгията се среща десет пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Засяга предимно жени в активна възраст, между 20 и 50 години. 

 

Хората, които страдат от ревматично заболяване като лупус, ревматоиден артрит или болест на Бехтерев, са по-склонни да развият и фибромиалгия. Заболяването засяга средно от 3 до 6% от световното население. 

 

Диагностицира се изключително трудно, като се изключат различни заболявания, които протичат със сходни симптоми. Няма яснота за броя на страдащите от фибромиалгия у нас.

" }-->

Прикачени файлове

Grafic_Sedmica na revmatichnite za...

Коментари