Публикация

Химикалите в козметиката и ранният пубертет при момичетата са свързани


Излагането на вредното въздействие на химикалите, съдържащи се в широка гама козметични продукти, може да доведе до ранно или късно навлизане в пубертета при момичетата и увеличаване на риска от здравословни проблеми на по-късен етап от живота.

Американско проучване, публикувано в Environmental Health Perspectives, разкрива, че три често срещани вещества – феноли, фталати и фитоестрогени, известни с влиянието си върху ендокринната система, се съдържат в много козметични продукти – лакове за нокти, парфюми, лосиони, шампоани, опаковки на лекарства и др., което може да нанесе сериозни вреди на организма.

Учените са изследвали 1151 момичета на възраст между 6 и 8 години. Резултатите показват, че високите нива на фталати и фитоестрогени са свързани с ранното развитие на гърдите. Други форми на химикалите, използвани в строителството, се асоциират със забавяне на съзряването. Фталатите в козметиката (лосиони, шампоани и др.) пък предизвикват ранно навлизане в пубертета.

Специалистите твърдят, че има определен период на развитие на млечната жлеза, през който излагането на вредни химикали може да увеличи риска от рак на гърдата.

Необходими са още проучвания, които да докажат точната връзка между външните фактори и ранното развитие, което поставя момичетата в риск от здравословни проблеми.

 

Коментари