Публикация

​​​​​​​Може ли намаляването на теглото да спаси коленете ни?

​​​​​​​Може ли намаляването на теглото да спаси коленете ни?

Промяна в начина на живот може да забави процеса на разрушаване на коленните стави при пациенти в риск от остеоартрит.

 

Свалянето дори на няколко килограма може да махне вреден товар от коленете ни. При хора със затлъстяване или наднормено тегло, които са свалили по 5% и повече от теглото си за период от 4 години, се наблюдава по-малка дегенерация на хрущялите на колената им в сравнение с хора, чието тегло е останало стабилно. Това установява ново проучване в САЩ, резултатите от което бяха публикувани в сп. Radiology, съобщава изданието Health 24.

 

„Проучването ни показва, че промяна в начина на живот като намаляването на теглото може да забави процеса на разрушаване на коленните стави при пациенти в риск от остеоартрит“,

разказва главният изследовател Александра Джърсинг от Университета на Калифорния, Сан Франциско.

 

Намаляването на теглото може да забави влошаването на симптоми на остеоартрита като болка и нестабилност. Остеоартритът е една от главните причини за инвалидизиране на пациентите в целия свят, коментира изследователката, която работи в департамента по радиология към университета.

 

Затлъстяване и остеоартрит

Остеоартритът е заболяване на ставите, при което хрущялът изтънява и се износва. Наднорменото тегло натоварва коленете, което може да доведе до развитие на артрит и, евентуално, до нуждата от замяна на ставата, обясняват авторите на изследването.

Затлъстяването е независим рисков фактор за остеоартрита на коляното. Той може да се развие също и от травма на ставата, както и при нейното продължително прекомерно натоварване. В допълнение, затлъстелите хора често променят походката си, което може да се отрази на коленните им стави. При тях също така може да се наблюдават по-високи нива на протеини в кръвта, които причиняват възпаления на ставите и увеличават риска от остеоартрит. 

 

За изследването Александра Джърсинг и колегите й събрали данни за 640 души с наднормено тегло и със затлъстяване, които имали лека форма на остеоартрит или били в риск да го развият. Пациентите били на средна възраст 69 години и участвали в национално проучване в САЩ за превенция и лечение на артрит на коляното.  

Участниците били разделени в 3 групи:

  • Хора, които свалили повече от 10% от теглото си
  • Пациенти, които свалили между между 5% и 10% от теглото си
  • Хора, които останали с непроменено тегло.

По-ниско тегло – по-малко износване на ставите

В продължение на 4 години изследователите наблюдавали групите с участници. Те установили, че пациентите, които успели да намалят теглото си с 5%, имали по-ниска степен на дегенерация на хрущялите в сравнение с тези, чието тегло останало непроменено. Сред пациентите, които свалили 10% от теглото си, износването на хрущялите се забавило още повече.

 

Намаляването на килограмите също така забавило дегенерацията на менискусите – хрущялни тъкани, който защитават и омекотяват колянната става. Намаляването на теглото изглежда играе защитна роля по отношение на колянната става, заключава Александра Джърсинг.

 

Не всички специалисти обаче са съгласни, че връзката тегло – износване на хрущяли, е толкова ясна. Д-р Матю Хепинстол, хирург ортопед от Ню Йорк, смята, че макар че е възможно намаляването на килограмите да забавя остеоартрита, това все още не е доказано. Намаляването на килограмите се смята за важна част от контролирането на остеоартрита при пациенти, които са с наднормено тегло. Но при слабите пациенти също се наблюдава влошаване на артрита, така че намаляването на килограмите не е решение за всички пациенти, изтъква Матю Хепинстол.

 

Няма причинно–следствена връзка

Според д-р Хепинстол, резултатите от изследването трябва да се интерпретират с доста голяма доза условност. Връзката не доказва причинно-следственост, смята той.  Без да са направени изследвания, които да сравняват на случаен принцип пациенти с намалено тегло с такива с непроменено тегло, не е възможно да направим извода, че намаляването на килограмите дефинитивно забавя развитието на артрита, коментира той.

„Възможно е развитието на артрита на коляното да е причинило болка, която да си е взаимодействала със загубата на тегло при някои пациенти. От друга страна, липса на развитие на заболяването е дала възможност за по-голям комфорт при други пациенти, като така е улеснила свалянето на килограмите“, изтъква той. 

Коментари