Публикация

Франция забранява манекенки, които са твърде слаби

Франция забранява манекенки, които са твърде слаби

Лекар ще дава оценка за Индекса на телесна маса на моделите


Във Франция влезе в сила закон, който забранява на подиумите да се явяват манекенки с нездравословно ниско тегло, предава Би Би Си. 

Моделите вече ще трябва да представят документ от лекарски преглед, който ще определя тяхното цялостно здравословно състояние, като особено внимание ще се отделя на техния Индекс на телесна маса – мярка, която отразява съотношението между тегло и височина.
Целта е да се ограничат хранителните разстройства сред младите хора и да се вземат мерки срещу недопустимите идеали за красота, обясни френското министерство на здравеопазването. 

Първоначален вариант на закона предвиждаше да се въведе минимален Индекс за телесна маса за манекенките. Последваха обаче протести от агенции за модели във Франция, припомня Би Би Си. 

Крайният вариант, който бе одобрен от френските депутати през 2015 г.,  позволява на лекарите да преценят дали една манекенка е твърде слаба, като вземат предвид нейното тегло, възраст и фигура. Работодатели, които нарушават закона, може да бъдат наказани с глоби до 75 000 евро и с до 6 месеца затвор. 

Лекар ще дава оценка за Индекса на телесна маса на моделите

„Показването на нереалистични изображения на тела на младите хора, които се превръщат в норма, води до понижено самочувствие и себеотричане“, коментира френският министър за социалните въпроси и здравеопазването Марисол Турен в изявление по повод на влизането на закона в сила. 

Между 30 000 и 40 000 души страдат от анорексия във Франция, като 90% от тях са жени. Франция не е първата държава, която въвежда закон за ограничаване на нездравословно слаби манекенки. Италия, Испания и Израел вече направиха това. 

Новият закон предвижда също така всички дигитално променяни снимки на манекенки, които се публикуват, да имат съответният надпис отдолу, съобщава Би Би Си.

Коментари