Публикация

Какви пролетни зеленчуци да сложим на лицето си?


Природата ни помага да изчистим натрупаните отрови в организма, като ни предлага първите зеленчуци. Те са богати на желязо и на още много полезни минерали и витамини, които са били дефицитни през зимата. В тях има изобилие и от антиоксиданти С, Е и провитамин А. Зеленчуците са нискокалорични, засищат, прочистват. Могат да се използват и за разкрасяване.

Копривата е отдавна присъства на пролетната трапеза, а сокът й, в съчетание с моркови, ябълки, портокали или лимони, ще ви освежи и ще ви помогне да преборите пролетната умора.

Козметичната индустрия използва копривата в шампоаните. Някои дори твърдят, че не само премахва косопада, но и за година ще върне цвета на побелелите коси. Със сигурност обаче копривата заздравява косъма.

Нарежете на ситно 50 грама листа от коприва, залейте ги с 400 милиграма вряща вода и варете 20 минути. След като се охлади, изплакнете косата си, за да стане мека и жизнена.

Косата става лъскава, ако се изплакне с настойка равни части от равен, коприва, лайка и дъбова кора. От сместа се взема една супена лъжица за един литър гореща вода, съдът се захлупва и се прецежда след половин час.

Ако косата оредява, се приготвя отвара от равни части жълт кантарион, коприва, хмел, невен. Нарязват се и се заливат с литър гореща вода. Прецежда се, прибавя се чаена лъжичка зехтин и се масажира кожата на главата.

При много изтощена коса си направете лосион от коприва и розмарин. Прибавете по лъжичка в литър кипяща вода и оставете да ври 10 минути. Прецедете и изплакнете след миенето с шампоан. 

Спанакът е богат на желязо, калций, фолиева киселина, витамин С, каротин. Заради  ниската си калоричност спанакът е много подходящ за диети, за растежа на костите и за сияйна кожа. Хубаво е да се изцеди и да се смеси със сок от моркови.

Когато варите спанак, просто трябва да отсипете чашка, да прибавите лъжица зехтин и да нанесете върху лицето. Изчакайте половин час и ще сте подмладени и освежени.

Друга рецепта за красота е като прибавим към спанака прясно мляко и яйчен жълтък. Кожата ни ще стане по-еластична като към зеленото растение добавим кисело мляко и стоим, докато напълно засъхне.

Против бръчки можете да си приготвите лосион от спаначени листа, сок от половин лимон, чаена лъжичка мед и малко прясно мляко. Лицето се маже вечер и чак на сутринта се измива със студена вода.

Витаминозно тоалетно мляко се прави от 3 супени лъжици настъргани моркови, толкова и спанак, 7 супени лъжици гореща вода и двойно повече прясно мляко. Поставете спанака и морковите в съд и ги залейте с вода за осем часа, за да омекнат. Прибавете млякото, разбийте ги до каша, която трябва да престои два часа. Изцедете, поставете в бутилка и я дръжте в хладилника. 

Спанакът е мощен природен антиоксидант, който помага за изглаждане на фините бръчки около очите и предотвратява появата на нови. Изцедете сока от няколко спаначени листа и добавете 10 мл маслен разтвор на витамин А и  чаена лъжичка от крем за кожата около очите. Сложете под очите и задръжте за 30 минути, след което отстранете с тампон, потопен в студено варено мляко.

Лападът съживява кожата. Той е богат на активни съставки, помага на организма да се прочисти и има силно антисептично действие. Заради високото си съдържание на витамини лападът е особено търсен преди настъпването на топлото време като сигурен лек срещу пролетна умора и изтощение.

За подхранване, укрепване и възстановяване на мазна кожа два пъти седмично си правете маска от лапад. Нарежете на ситно пет листа, стрийте ги с дървена лъжица и ги смесете с две лъжички нискомаслена извара.

Нанесете маската за 20 минути и след като я свалите направете масаж на лицето с кисело мляко. Граховата предотвратява стареенето, заради голямото си количество антиоксиданти.

Копърът не е само подправка за таратор и салата.
Ако кожата ви е суха и се лющи, нарежете на ситно супена лъжица копър, добавете зехтин и овесено брашно, за да получите кашичка. Нанесете дебел слой на лицето и измийте след 20 минути.

Магданозът действа изсушаващо и тонизиращо.
Една връзка магданоз се счуква в хаванче и се прецежда през марля. Към получения сок се прибавя супена лъжица каолин и получената каша престоява на лицето 15 минути.

Друга разкрасяващата маска е като към ситно нарязания магданоз прибавите зехтин. Сутрин нанесете сместа върху овлажненото си лице и стойте 20 минутки. 

Коментари