Публикация

Ден на отворените врати в „Майчин дом“ в помощ на недоносените бебета

Ден на отворените врати в „Майчин дом“ в помощ на недоносените бебета

Инициативата ще се проведе на 15 май, като целта е подобряване на достъпа на родителите до техните хоспитализирани бебета


Ден на отворените врати за кенгуру-грижа в „Майчин дом“Най-голямата клиника по неонатология в страната – тази в „Майчин дом“ – София, ще се включи в инициативите за Световния ден на кенгуру-грижата. Той ще бъде отбелязан за първи път в България на 15 май с Ден на отворените врати. Провеждането му се организира от Фондация „Нашите недоносени деца”.

В УАГБ „Майчин дом” на този ден майките и бащите ще имат продължителен контакт кожа-до-кожа (минимум 1 час) с децата, при които това е медицински възможно. Целта е подобряване на достъпа на родителите до техните хоспитализирани бебета и изграждане на устойчива връзка родител-дете.

Кенгуру-грижата е основен елемент от семейно-ориентираната грижа и най-ефективният начин за включване на родителите в грижите за техните бебета, с най-много доказани ползи. Световната здравна организация препоръчва кенгуру-грижа (продължителен контакт кожа-до-кожа) за всички бебета, при които това е медицински възможно.

Повече от две десетилетия медицински проучвания доказват, че кенгуру-грижата е много повече от алтернатива на кувьоза. Тя показва положителни ефекти върху температурната регулация, сукателните умения и развитието на привързаност към майката при всички новородени, независимо от тяхната гестационна възраст, тегло и клинично състояние, както и независимо от условията, в които се отглеждат. Добре документирани са също благоприятни ефекти върху дихателната и сърдечната честота, по-малкият брой вътреболнични инфекции и възможността бебетата да могат да бъдат изписани по-рано от неонатологичните отделения.

Каним всички родители, чиито бебенца са настанени в неонатологичната клиника на „Майчин дом” на 8-ия етаж, да се включат в инициативата. Носете удобни за целта дрехи (ризи с копчета).

" }-->

Коментари