Публикация

Фелдшерите готови и на ефективни протести, ако не се уреди статутът им


Фелдшерите ще преминат към ефективни протестни действия, ако професионалният им статут не бъде правно уреден.

Това съобщи Александър Александров, председател на Сдружението на медицинските фелдшери.

Специалистите настояват да се регламентира законово професията им, като фелдшерът се обяви за лекарски асистент, както и да имат право на собствена съсловна организация. Сега те са част от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Александър Александров посочи, че в момента у нас има над 4 хил. фелдшери, които работят в спешните центрове, в практиките на личните лекари, в структурите на МВР, на Министерството на правосъдието, във ведомственото здравеопазване, в училищата.

„Нашият труд се ползва там, където по принцип липсват медицински кадри. Фелдшерите винаги са на разположение на управляващите и винаги спасяват положението на здравната система в България”, посочи председателят на организацията на медицинските фелдшери.

Той каза още, че институциите трябва да дадат отговор на следните въпроси - защо се крие съществуването на тези медицински професионалисти, а в моменти на криза се разчита на тях, защо на фелдшерите се делегират дейности и отговорности, а те работят без юридическа защита и професионални застраховки, практикуват без необходимото продължаващо обучение и квалификационни курсове.

В знак на несъгласие, а и за да обърнат за пореден път внимание на управляващите, фелдшерите ще стачкуват символично на 12 април.

Протестиращите ще останат на работните си места, но ще носят сини лентички на реверите си, ще издигат лозунги, ще се организира и подписка. Всички пациенти обаче ще бъдат обслужени.

От сдружението смятат, че протестът ще бъде подкрепен от всички фелдшери в страната.

Коментари