Публикация

Експерти: Най-добре е да вземате душ вечер

Експерти: Най-добре е да вземате душ вечер

Банята преди лягане допринася за качествен сън


Кога трябва да си вземаме душ – сутрин или вечер? Спорът по въпроса разделя хората на две почти равни половини, като всяка група си има своите аргументи.

Привържениците на сутрешния душ обясняват колко енергизиращо действа той и как в действителност те се събуждат, когато минат през банята. Тези, които предпочитат да вземат топъл отпускащ душ вечер пък твърдят, че не биха могли да си представят как ще се пъхнат в леглото мръсни.  Те смятат също така, че след банята вечер спят много по-добре.

Кой е прав? Според експертите това са хората, които се къпят вечерно време, пише британският в. „Индипендънт“.  Разбира се, ако искате да минете през банята сутрин, нищо не може да ви спре. Със сигурност обаче трябва да вземате душ вечер преди лягане, съветва Нанси Ротщайн, консултант по въпросите на съня в САЩ.

Банята преди лягане допринася за качествен сън

Важно е да си легнете чисти, освен това минаването през банята разделя деня от нощта, коментира тя. А ако е лято и сте носили сандали на бос крак през деня, препоръчително е поне да измиете краката си, преди да се пъхнете в  чаршафите, напомня Ротщайн.

Има обаче здравни ползи както от вечерното, така и от сутрешното къпане, припомнят други специалисти.

„Сутрешният душ ви дава време, през което да медитирате и да съберете мислите си преди началото на един дълъг и забързан ден“, обяснява д-р Мона Гохара, преподавател по дерматология в училището по медицина на университета Йейл. Сутрешният душ според нея намалява възпаленията на кожата, като държи под контрол хормона кортизол.

А ако трябва да се бръснете,  най-добре е да го правите сутрин, защото тогава сте по-отпочинали и така има по-малка опасност да се порежете. „Освен това, сутрин е най-доброто време за бръснене, тъй като точно тогава се покачва нивото на тромбоцитите, които участват в съсирването на кръвта“, обяснява тя.

Банята преди лягане допринася за качествен сън

Кожата също ще има по-добър вид след сутрешния душ. Тя се чувства най-добре, когато се погрижим за нея, преди да се впуснем в ежедневните си задачи, обяснява специалистът Йен Рейс. Трябва да помислим за кожата, преди да се изправим срещу свободните радикали, слънчевите лъчи, мръсотията и праха, които неизбежно ни връхлитат още щом излезем от вратата.

Сутрешният душ оказва стимулиращо въздействие върху кожните клетки, които са си починали през нощта, обяснява Рейс. Това е особено важно за комбинирана, мазна или предразположена към акне кожа. Водата, с която се къпете, обаче, не трябва да е особено гореща.  „Хладката вода е най-добрата.  Сутрешният душ може много да освежи кожата. Ако обаче водата е прекалено гореща, ефектът може да е обратен, особeно ако имате суха или чувствителна кожа“, предупреждава Рейс.

Експертите обаче смятат, че вечерният душ също влияе много добре на кожата. Важно е вечер да се премахне целият грим, мазнини, прах и мръсотия, които са се натрупали по кожата ви през деня.

Ако обаче оставим настрана ползите за кожата, може би най-силният аргумент в полза на душа преди лягане е, че той се отразява на качеството на съня.  „Когато си легнете, трябва да се чувствате чист. Защо ще искате да си легнете така?“, пита Нанси Ротщайн.

Банята преди лягане допринася за качествен сън

Душът преди лягане е неразделна част от вашата подготовка за леглото. Това е вашето време – без телефон и имейли, само луксът на свежата, топла вода, която се стича по тялото ви, обяснява специалистката. Отново най-подходяща е хладката вода, тъй като тя отпуска тялото, без да рискувате да прегреете, когато си легнете.

„Мислете за душа си като за плавен преход към съня. Колкото по-добре спите, толкова по-добре ще изглеждат косата и кожата ви.  Така че дори ако сте изтощени и просто искате да паднете в леглото, застанете под душа и оставете водата да тече по лицето и тялото ви.“

Ако обаче държим на къпането след ставане, дали не трябва просто да си вземем душ 2 пъти? Не е задължително, тъй като това в действителност може да изсуши кожата и да влоши вече съществуващи проблеми, коментира д-р Гохара.

Така че помислете отново  - за по-добра кожа, сън и общо здраве, може би е време да преминем към вечерно къпане. Така и опашката пред банята сутрин доста ще намалее.

 

Коментари