Публикация

Неточната диагностика води до инциденти при мануалната терапия


Неточната диагностика и липсата на добра квалификация могат да доведат до инциденти при провеждането на мануална терапия.

Това стана ясно по време на Петата национална СПА конференция „Рехабилитация, балнеотерапия, козметика” в курортния комплекс Златни пясъци край Варна.

„Макар резултатите от този вид терапия да са много добри, не са изключени и инциденти. Те са рядкост, но специалистите по света обръщат внимание и на този проблем”, каза проф. Димитър Костадинов, специалист по физикална медицина и рехабилитация.

Има случаи, при които обикновената рентгенография не може да улови всички аномалии в кръвоносните съдове или във връзките.

„Провеждането на мануална терапия при неуточнена патология може да доведе до съдови инциденти, включително до пареза или парализа. Ето защо добрите специалисти се стремят да диагностицират пациента колкото е възможно по-точно. При невъзможност това да се направи, е по-добре да се избегне прилагането на този вид терапия”, посочи доц. Яна Петровска, началник на Клиниката по физикална терапия и рехабилитация в Университетската болница „Св. Анна” в София.

Мануалната терапия се свързва преди всичко с кинезитерапията и хиропрактиката. Това са системи от ръчно извършвани манипулации, които действат на ставно-мускулно ниво. За да ги прилага даден специалист, той трябва да познава идеално анатомията на човека, цялата инервация и т.н.

„Острите състояния се свързват с грешки в движението на тялото – например при рязко вдигане на тежък предмет. Хроничните се появяват вследствие на някои вътрешни заболявания, при неправилна позиция на тялото”, обясни проф. Костадинов.

Според него хиропрактиката не бива да се използва при дискови хернии например. В противен случаи тя може да доведе до задълбочаване на проблема, както и до пареза или до проблеми с уринирането. „При стандартните масажи, макар и да са ръчни манипулации, не може да се стигне до такива инциденти, дори когато те не се правят от специалисти. Там в най-лошия случай може да се получи синина, ако масажистът е приложил малко повече сила”, каза още проф. Костадинов.

В Канада, САЩ и в много западни страни вече са създадени специални курсове за обучение на хиротерапевти. „У нас първо трябва да се завърши медицина, а след това да се получи специалност „Мануална терапия”, посочи доц. Яна Петровска.

Независимо че това е официалната регламентация за практикуване на този вид лечение, у нас има народни лечители, които го прилагат, без да са достатъчно компетентни. Това крие известни рискове за пациентите, тъй като може да се стигне до инциденти като парализа на крайниците, проблеми с уринирането и дори смърт.

 

Коментари