Публикация

От печата: Болниците няма да си вземат парите за надлимитна дейност

От печата: Болниците няма да си вземат парите за надлимитна дейност

Сумата в размер на 20 млн. лв. за 2016 г. е за сметка на лечебниците


От печата: Болниците няма да си вземат парите за надлимитна дейностНяма да бъдат възстановени парите, които болниците са изхарчили по пациенти, приети и лекувани след изчерпването на финансовия лимит, наложен на всяко здравно заведение от НЗОК. Това е станало ясно на заседание на Надзорния съвет на касата, проведено през април, пише в новия си брой в. „Труд“. 

Ние писахме писмо на Министерството на финансите и те казаха – за надлимитна дейност пари няма да ви дадем“, е заявил управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов. Така почти сигурно лечебниците няма да си получат средствата за 2016 г., които са в размер на близо 20 млн. лв., отбелязва изданието.

Аз повдигнах въпроса за изплащането на надлимитната дейност на болниците, тъй като имаше решение на надзора да се дадат тези средства. Вместо това отпуснахме 20 млн. лв. за ченета, които освен всичко друго няма как да бъдат усвоени до края на годината“. Това пък обяснява председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов, който е в надзора на НЗОК.

Всекидневникът припомня, че през февруари касата реши да изплати надлимитната дейност на лечебните заведения за 2016 г., за периода март – ноември, възлизаща на 19,5 млн. лв.

" }-->

Коментари