Публикация

Канелата намалява вредите от мазната храна

Канелата намалява вредите от мазната храна

Приемането на канелата като хранителна добавка намалява  високото ниво на холестерола, възпаленията и оксидативния стрес


Хранителен режим, богат на мазнини, е смятан от специалистите за много рисков за сърдечносъдово заболяване, тъй като може да доведе до наднормено тегло, диабет и други здравословни проблеми. Нови изследвания обаче показват, че е възможно да се неутрализират някои от рисковете, когато в хранителния режим се включи канела.  
Изследователи в САЩ  установиха, че плъхове, които са на хранителен режим с много мазнини и с добавки от канела в продължение на 12 седмици, наддават по-малко на тегло и имат по-здравословни нива на мазнини, захари и инсулин в кръвта в сравнение с гризачи, които са на диета с мазнини, но без канела, съобщава изданието Medical News Today.  

Храна и здраве

Хранителният режим играе ключова роля при сърдечносъдовите заболявания. Нездравословна диета като тази, която е богата на мазнини, може да причини затлъстяване, диабет тип 2, висок холестерол и други  състояния, които увеличават риска да се развият сърдечносъдови проблеми. Изследванията вече установиха, че канелата съдържа полифеноли, които  имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да намалят някои от рисковете за сърдечносъдово заболяване, свързани с хранителен режим с много мазнини. 

Приемането на канелата като хранителна добавка намалява  високото ниво на холестерола, възпаленията и оксидативния стрес

Какво показва експериментът

Учените наблюдавали двете групи гризачи в продължение на 12 седмици. На края на теста екипът установил, че тези от плъховете, на които била давана канела като хранителна добавка, тежали по-малко и развили по-малко стомашни мазнини от тези, които били хранени на режим с много мазнини без подправката. Гризачите, които получавали канела, също така имали по-здравословни концентрации на глюкоза и инсулин, както и по-добри липидни профили, в сравнение с контролната група на другите плъхове. 

В допълнение към това изследователите установили, че плъховете, които получавали канела, имали по-малко молекули, свързвани със складирането на мазнини, както и увеличени нива на противовъзпалителни и антиоксидантни молекули. 

Антиоксидантите предпазват от оксидативен стрес, който представлява дисбаланс на свободни радикали. Състоянието се свързва с многобройни здравословни проблеми, включително сърдечен удар или сърдечно заболяване. 

Резултатите показват, че приемането на канелата като хранителна добавка намалява  високото ниво на холестерола, възпаленията и оксидативния стрес, пише в заключение екипът. 

Резултатите от изследването бяха представени на годишния конгрес за 2017 г. на Амекиранската асоциация за сърцето в Минеаполис, щата Минесота. 

Коментари