Публикация

Как да преодолеем страха от загубата

Как да преодолеем страха от загубата

Защо попадаме от една безизходица в друга? Каква е стойността на разказаните истории в живота и в психоанализата? - това са част от въпросите, които измъчват много хора и на които д-р Стивън Горс се опитва да даде отговор в сензационния си бестселър "Осъзнат живот"


На 12 май,  от 19:00 ч. в литературен клуб "Перото" - НДК д-р Стивън Грос ще се срещне със софийската публика. Гостуването е  по покана на издателство „Колибри”, Българското психоаналитично общество и Нов български университет и е по повод излизането на сензационния му бестселър „Осъзнат живот” (с оригинално заглавие The Examined Life: How We Lose and Find Ourselves).

Стивън Грос е американски психоаналитик с 25-годишна практика с пациенти. Завършил е Калифорнийския университет и Университета в Оксфорд, преподава в Института за психоанализа и в Лондонския университетски колеж. „Осъзнат живот” е първата му книга - написана в жанра на психотерапевтичната проза, тя съдържа кратки документални разкази, синтезиращи професионалния опит на известния психоаналитик.

Как да преодолеем страха от загубата? Защо попадаме от една безизходица в друга? Каква е стойността на разказаните истории в живота и в психоанализата? - това са част от въпросите, които измъчват много хора и на които д-р Грос ще се опита да даде отговори, до които е достигнал в дългогодишната си практика. В събитието ще участват  Орлин Тодоров – психоаналитик и автор на книги по психоанализа; Давид Йерохам – лекар и психотерапевт; Георги Тенев – писател, драматург, продуцент; Ясен Захариев - философ и университетски преподавател. Дискусията е отворена за широката публика.

Стивън Грос не е магьосник. Той владее изкуството на ефективното слушане. Прозренията в „Осъзнат живот” са плод на 25 години психотерапевтична практика и над 50 000 часа, прекарани в съпреживяване и пресъздаване на личната история на пациентите му. 

Осъзнат живот“ съдържа деликатно пресъздадени истории за сблъсъка с предателствата на любими хора и за лъжите, които изричаме; за преживяването на смъртта; за решенията и промените, които често са съпроводени с раздяла и скръб. На всички ни се е случвало да се почувстваме в капан на мислите или действията си, жертви на някое хрумване или необмислено решение; сковани от нещастие или страх; затворници на собствената си история. Чувстваме се неспособни да продължим напред, но все пак вярваме, че път ще се намери. Задачата на психотерапевта е да помага на хората да се променят, а промяната и загубата са неразривно свързани. Авторът предупреждава, че заради страха от загуба можем да загубим всичко. После елегантно ни сепва с твърдението, че понякога гневът може да ни предпази от тъгата и се заема да ни покаже как да избегнем механизма, по който попадаме от една безизходица в друга.

Стивън Грос не е магьосник. Той владее изкуството на ефективното слушане. Прозренията в „Осъзнат живот” са плод на 25 години психотерапевтична практика и над 50 000 часа, прекарани в съпреживяване и пресъздаване на личната история на пациентите му. 

В следващата публикация може да намерите откъса ЗА ПОНАСЯНЕТО НА СМЪРТТА

 

Коментари