Публикация

Международен конгрес по медицински науки за студенти и млади лекари

Международен конгрес по медицински науки за студенти и млади лекари

Събитието се организира в Медицински университет – София, започва утре


Международен конгрес по медицински науки за студенти и млади лекариМеждународен конгрес по медицински науки за студенти и млади лекари ще се проведе в София от 11 до 14 май. Домакин е Медицинския университет, а събитието е организирано от столичната Асоциация на студентите-медици в България.

Форумът се провежда за 16-а поредна година и е един от най-големите в Европа. С всяка изминала година набира все по-голяма популярност както тук, така и в чужбина. Страната ни стана желана дестинация за над 1000 регистрирани участници от 67 държави в цял свят благодарение на този научен конгрес. Събитието е уникално по рода си, тъй като се организира изцяло от студенти и популяризира не само университета сред медицинските специалисти, а и страната ни като цяло, като допринася за подобряване на родното медицинско образование.  

Гост лекторите са световно признати специалисти в сферата на медицината от едни от най-престижните университети:

- Prof. Robert Thomas (Oncology Consultant at Cambridge University), избран за Онколог на годината, разработва програми за немедикаментозно лечение на рак, чрез промяна в начина на живот и храненето. 

- Prof. Gianni Angelini (University of Bristol, Head of Cardiac Surgery in the National Heart and Lung Institute) – кардиохирург от Италия, избрал да следва кариерата си извън родината си. Сега той е водещ специалист във Великобритания.  

- Doctor Rebecca Spencer (The EVERREST Project, University College London) – млад акушер-гинеколог, който разработва методи за вътреутробно генетично лечение. 

- Prof. Tomas Hanke (University of Oxford) - имунолог, който разработва първата ваксина срещу вируса на СПИН. Мнението му за ваксинациите, ползата и рисковете ще научат младите лекари и студенти по време на лекцията му. 

-  Dr Mike Clark MD (Princess Grace Hospital, London) и Prof. Parveen Kumar (Queen Mary University of London) – създателите на най-продавания учебник по вътрешни болести - Kumar and Clark’s Clinical Medicine. Това четиво е познато на всеки специалист по медицина.

Освен лекции на актуални теми, в рамките на конгреса по-будните студенти и млади лекари могат представят свои проучвания и разработки в една от следните области – терапия, хирургия, предклиника, дентална медицина и обществено здраве и да се състезават със своите колеги за призовете за най-добра устна и постерна презентация.

Всяка сутрин програмата започва с практически уъркшопи, в които подбрани специалисти обучават студентите на разнообразни дейности като – интубация, шиене на шевове, възли, аутопсия и още поне 20 други. Много от тях не са включени в задължителното обучение по медицина и са единствен шанс на студентите да се упражнят  преди да специализират в болница.

Всяка година конгресът има определено мото. В случая е избрано - „Breaking the barriers of science, transforming medicine”, с което се цели да се постави акцент върху иновациите в медицината и грижата за пациента. 

С програмата на конгреса можете да се запознаете тук!

Коментари