Публикация

Безплатни прегледи за рак на кожата в цялата страна

Необходимо е предварително записване


Безплатни прегледи за рак на кожата ще се проведат на 17 май (сряда) в цялата страна. Те са част от 12-ото издание на профилактичната кампания „Евромеланома 2017“, организирана от Българското дерматологично дружество, в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология.

В инициативата ще се включат около 200 дерматолози. Те ще консултират пациенти със съмнителни образувания на кожата. Няма да бъдат преглеждани хора с екземи, гъбички и други кожни проблеми. Необходимо е предварително записване, като имената на специалистите и на лечебните заведения, където ще се извършват консултациите, са публикувани на сайта на дерматологичното дружество.

Фокусът ще бъде върху пациенти с пигментни петна (с променен цвят, най-често черни или зачервени), с ранички, които не зарастват дълго време“, поясни дерматологът д-р Петьо Брезоев. 

Честотата на меланома нараства драматично в последните 30 години. Всяка година по света заболяват над 100 хил. души. За България липсва статистика“, заяви доц. Жана Казанджиева от УМБАЛ "Александровска". Тя допълни, че кожният рак може да бъде излекуван, ако бъде открит навреме. 

Важно е да се знае, че малигненият меланом се среща по-често при хора със светла кожа. Има пик във възрастта над 60 години, както и между 20 и 30 години. Повишено внимание мъжете трябва да имат към бенките по гърба и гърдите, а жените – към тези, разположени по крайниците – по краката и ръцете. 

Неразумното излагане на слънце, особено в ранна детска възраст, крие рискове от възникване на рак на кожата. Със солариумите също не бива да се прекалява, предупредиха специалистите.

Грешно е да мислим, че да придобиеш тен е здравословно. Тенът е опитът на кожата да се предпази от ултравиолетовата радиация. Грешно е да смятаме, че тенът на кожата пази от слънцето. Тенът на практика отговаря на фотозащитен фактор 4, а ние се мажем с фотозащита между 30 и 50 фактор“, обясни доц. Казанджиева.

По думите й неправилно е и схващането, че човек не може да изгори в облачно време (около 80% от UV лъчите проникват именно през облаците) или във водата.

Доц. Казанджиева посъветва във времето между 10:30 и 15:00 часа да се избягва плажът, независимо от това с какъв висок слънцезащитен фактор сме покрити. 

Слънцето не грее само на морския бряг, но и в планината, и в града. Навсякъде трябва да се пазим от него“, каза още тя. По думите й необходимото количество слънцезащитен крем за тялото е около 35 мл. Използва се правилото на чаената лъжичка - по половин чаена лъжичка крем се поставя на всяка ръка, както и върху лицето и шията, а по цяла лъжичка -  върху корема, гърдите, гърба и върху всеки крак.

Добре е да се знае, че фотозащитните продукти трябва да се нанасят около 30 минути преди излагане на слънце, като действието им трае около 2-3 часа.

Според Световната здравна организация и Европейскота академия по дерматология един път месечно човек трябва да оглежда бенките и тъмните петна по тялото си.

Всяка рана, която не зараства, всеки пигмент, който е излязъл извън бенката, всяка червенина или оток около бенката, всеки продължаващ сърбеж, болка или уплътняване в областта на едно пигментно петно, всяка промяна, кървене или поява на възелче вътре в пигмента, са опасен сигнал и трябва да ни отведат в лекарския кабинет", допълни доц. Казанджиева.

Хората, които имат родители с меланом, трябва на 6 месеца да се консултират със специалист.

Коментари