Публикация

УМБАЛ-Плевен стимулира добре работещите специалисти


Плевенската Университетска болница „Д-р Георги Странски”
 отбелязва 145-годишнината от създаването си. Болницата е най-старото лечебно заведение в страната, разкрито през 1865 г.

В навечерието на тържествата по повод годишнината  директорът доц. Димитър Стойков каза за health.bg:

 

През последните три месеца на миналата година броят на пациентите е нараснал средно месечно с 8%, спрямо предходните девет месеца на 2009 г.

„Приходите ни се увеличиха с 15 на сто. Първите три месеца на тази година все още не са отчетени, но темпът на ръст на пациентите, както и на приходите се запазва”, обяви директорът на университетската болница.

Той изтъкна като положителен факта, че незаетите сестрински места в болницата са намалели, връщат се и лекари, напуснали лечебното заведение.

Доц. Стойков каза още, че УМБАЛ е единствената болница в региона, която успява да плати навреме и в пълен размер заплатите на медицинския персонал. Освен това, въпреки кризата, е повишена макар и минимално средната брутна заплата. Това е станало чрез директно стимулиране за свършена работа на екипите, които работят в него.

„Казвал съм го преди, но ще го повторя отново - няма да се увеличават заплатите на калпак. В момента има хора, които получават повече, отколкото са изработили. Няма да намалявам заплати, никога не съм го правил. Ще се постарая обаче да увелича възнагражденията на тези звена, които работят, като това ще става съобразно изкараното от тях”, подчерта доц. Стойков.

Проектът, с който лечебното заведение кандидатства пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, е приет без забележки.

„Той се различава коренно от предхождащия го, които беше подготвен от предишното ръководство. Променихме основната част, като заложихме само на апаратура. Махнахме ремонтните дейности, като оставихме такива, които са нужни заради самото оборудване”, посочи директорът.

Според него е по-важно да се получи по-добра апаратура, чрез която болницата да бъде по-привлекателна за пациентите. 

Ако проектътна стойност 7,8 млн.лева, бъде одобрен и болницата получи средствата, приходите й ще се увеличат с 1,5 млн. лв. месечно.

„В условията на криза трудно се заделят средства за апаратура и ремонти”, посочи доц. Стойков.

Ето защо болницата ще кандидатства и по проект на японското посолство за 65 хил. евро. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на детски брохоскоп и фиброгастроскоп, защото децата често поглъщат предмети и се налага да се изпращат в столицата.

„В УМБАЛ-Плевен имаме специалистите, но апаратурата е много стара. В момента се проверяват и възможности да се участва по още три програми, за да се осигурят средства, които да отидат за капиталови разходи”, допълни доц. Стойков.

 

Коментари