Публикация

Свръхмодерна нова апаратура за първокласна очна хирургия работи във Варна

Свръхмодерна нова апаратура за първокласна очна хирургия работи във Варна

Нови апарати за първокласна очна хирургия на американската фирма Abbott вече работят в Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“ във Варна - най-съврeменни операционни микроскопи, апарати за микро-хирургично остраняване на вътреочно перде, анестезиологични апарати, операционни маси и столове.


Нови апарати за първокласна очна хирургия на американската фирма Abbott започват да функционират тази седмица в Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“ във Варна.  Новите придобивки са най-съврeменни операционни микроскопи, апарати за микро-хирургично остраняване на вътреочно перде, последно поколение анестезиологични апарати и нови специализирани  за офталмохирургия операционни маси и операционни столове. Новите апарати, съчетани с единствения в България фемтосекунден лазер Catalys, който клиниката внедри преди няколко месеца, правят хирургията на катарактата още по-бърза и ефективна.  „Това са най-добрите апарати за микро-хирургия на окото в световен мащаб към момента“, споделя ръководителят на клиниката д-р Пламен Хубанов, който въвежда иновативната апаратура за първи път в България. 

Операционният микроскоп  Hi-R NEO 900 представлява перфектно съчетание между традиция и иновация. Микроскопът работи с най-новото трето поколение светодиодно осветление (LED). При този вид осветление няма топлинно натоварване, като също така вредните инфрачервени и ултравиолетови лъчи са елиминирани. Това светодиодно осветление е напълно безвредно за пациента и не уврежда очните структури дори и при продължителна работа и разполага с апохроматична оптка от най-високо качество, която предлага на хирурга възможност за наблюдение с ултра висока резолюция без цветови разсейки.  Микроскопът е подходящ за всички хирургични процедури, при които е необходимо вертикално наблюдение, като в офталмологията. За хирурга това означава по-добро възприемане на триизмерния образ на обекта на наблюдение, което се отразява на точността на манипулациите. Немската фирма производител е основана в германския град Ведел през 1864г. и повече от 150г. е световен лидер в областта на медицинската оптика и операционните микроскопи.

Най-модерният апарат за микро-хирургично остраняване на вътреочно перде (факоемулсификация) Whitestar Signature Pro, който съчетава предимствата на всички познати до момента подобни апарати, e друга иновативна придобивка в операционните зали на клиниката. Посредством този апарат остарялата естествена леща се емулсифицира през микро-разрези. Единствен по рода си в света, апаратът позволява много бързо отстраняване на лещата без да има риск за пациента. Апаратът разполага с хибридно управление на флуидите, както и патентована елипсовидна ултразвукова система.  С цел по-добър анализ на хирургичните параметри, този апарат може да установи безжична връзка с таблет или друго компютърно устройство, като по този начин хирургът разполага с пълен анализ на техническите параметри, които са използвани по време на операцията. Модерната апаратура е представена в САЩ в края на 2015г., а водещите очни клиники в света стартират работа с нея в средата на 2016г.

 Новите операционни маси и столове са съчетание от дългогодишна традиция и най-високо качество, „произведено в Германия“. Тази маси осигуряват изключителен комфорт, както за пациента, така и за хирурга, като минимилизират умората на лекаря. Настройката на различните позиции е автоматизирана и се извършва посредством мултифункционално, дистанционно управление. Масата разполага с акумулаторни батерии с цел спазване на най-високи стандарти за стерилност. Всички елементи на тази маса са изработени от висококачествени материали, които отговарят на най-високите медицински стандарти.

„С въвеждането в експлоатация на новата, свръхмодерна апаратура за очна хирургия, операционните на Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“ са напълно обновени. Тук българските пациенти могат да получат медицинска помощ и лечение на очни заболявания на ниво, каквото биха получили в Европа, САЩ и др. водещи страни по света.“, казва д-р Хубанов. „В края на май предстои да бъде открита и клиниката ни в Бургас, която ще е оборудвана със същата свръхмодерна апаратура“, допълва един от водещите очни хирурзи в България.

Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“ е единствената клиника в България и една от малкото в света, които вече разполагат с пълен комплект свръхмодерна, надеждна и сигурна апаратура за рефрактивна и катарактална хирургия на окото.

Коментари